Erdély FM




„Ez lesz az óvatos tesztje annak, hogy milyen típusú tömegmédiát igényelnek a romániai magyarok – ismertette a médiakoncepciót Kelemen Attila, az Erdély FM projektigazgatója,”
hááááát szerintem egy közvélemény-kutatással nem kellene a sötétben puhatolózni.
Sok sikert az új projekthez, de továbbra is fenntartom azt a véleményemet, hogy egy hírügynökséggel kellett volna kezdeni, és arra építeni egy rádiós tartalmat és tévés tartalmat szolgáltató csapatot.
Hogy könnyebb legyen a puhatolózás, adnék én is egy tippet: rádiójáték!
Sok sikert, őszintén.

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

26 válasz: “Erdély FM”

  1. Kelemen Attila

    Köszönöm neked is, és azoknak a kollegáknak is a bíztatását, akik ma felhívtak, mailt küldtek – szerintem ezt a blogot mindannyan olvassák, úgyhogy ez erre a legalkalmasabb hely. A közvéleménykutatásról egyeztettem egy bukaresti kollegával, akivel már dolgoztam hasonló projektben. Sokat adok a véleményére. Ő azt tanácsolta, az indulás után 6-8 hónappal érdemes közvéleménykutatást csinálni. Ezért arra összpontosítottam, hogy a kereskedelmi rádiós kollegákkal egyeztessek induló szempontokat és ezek nagyon összecsengtek, annyira nagyon hogy itt-ott közben korrigálnom kellett nekem is.

    A hírügynökség egy nagyon jó elképzelés, szerintem nem ezt vagy azt, hanem azt is, ezt is. Persze egy profi hírügynökségnek vannak költsévetési vonzatai is, úgy érzem mások, mint ennek a közepes költségvetésű médiaprojektnek. A televízió megcsinálása szerintem rád vár, szóval majd összedobjuk valahogy a pénzt :)

  2. Administrator

    Ugyanakkor egy profi hírügynökség pénzt is hoz. Lenne egy forrása a magyarországi médiának. Emlékszem arra a kegyelmi időre, mikor Márványi Péter a magyar közszolgálati rádiót Marosvásárhelyről tudósította. Ugyanakkor a problémáink az európai köztudatban sincsenek benne. Kitől várjuk el, hogy tematizálják?
    Számos helyi és regionális erdélyi magyar lap az MTI vastüdején tud csak működni. Az MTI az jó de mégi csak egy másik országnak szól…

  3. Lepi

    Annál is inkább, mivel az MTI-nek Magyarországon (és lassan) itt is, megvan már a maga konkurrenciája, s miért ne lehetne még egy? Pláne, hogy Erdélyben ezt kis tőkével meg is lehetne csinálni, szerintem minden további nélkül. Beszéljünk róla?

    meg lehet kattintani a hírkereső.hu-t, gyakran vannak jobb és frissebb infók, mint az MTI-n. Ez a gyűjtőszűjt előnye.

  4. Lepi

    gyűjtőszájt, bocs:D

  5. Administrator

    Miért kell saját hírügynökség? Az alábbi hír a marosvásárhelyi Népújságban most jelent meg. Csíkszereda és Marosvásárhely között nincs 200 kilóméter és az újságírók csak Budapesten keresztül tudnak informálódni. Igaz az internetten meg lehetett volna tudni, hogy a főszerepeket nálunk Gyakomelló Róbert, Lung Zsolt és Kozma Attila játszák. Lehet jobban megalázni a színészeinket? Mehet még mélyebbre az újságírás?

    A Csíki Játékszín a budapesti Komédium Színházban

    Székelyföldi mûvészek, a Csíki Játékszín társulatának tagjai adják elô a Stílusgyakorlatok címû improvizációs játékot szombaton Budapesten, a Komédium Színházban – közölték a szervezôk az MTI-vel. Raymond Queneau darabja Magyarországon Bán János, Dörner György és Gáspár Sándor elôadásában vált híressé. A mûvet hosszú ideje játsszák a Komédium színpadán, már az ötszázadik elôadáson is túl vannak – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. A székelyföldi mûvészek a színház felkérésére, de saját ötleteik alapján állították színpadra a Stílusgyakorlatokat. A darabot 2003. március 17-e óta több mint száz alkalommal játszották. Felléptek Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Sepiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen, Kolozsváron, Temesváron, de Bécsben, Debrecenben, és a budapesti Thália Színházban is.

  6. ge

    Kedves Gáspi, tegnapelőtt még olvasható volt, tegnaptől nem lelem az Aranytoll-díjjal, bizonyos nem-olvasott Borbély Lászlóval kapcsolatos frontál-támadásod itt a médiablogodban. Eligazítasz, kérlek? Ideirányítottam azt még nem olvasó MÚRE-tagokat is, szembesüljenek tettükkel. Bocs, de nem leltük, ők sem. (Ha feltesztek egy keresőmotort, nem zaklatlak OFF dolgokban.) Kösz. Gergely Edit

  7. ge

    (p.s. motor) Egy jobbat, mert amid van, sem találja.

  8. Administrator

    ezekre a bejegyzésekre ott van az EXTRA! Itt Most Erdély FM van.

  9. Vincze Loránt

    Köszi a tájékoztatást a Transindexnek az Erdély FM létrehozásáról! Még szerencse, hogy Kelemen Attila ott maradt a portál háza táján, mert másként esetleg működése után 2-3 évvel szerzünk tudomást az új médiacsatornáról.

    Ennyi malícia azt hiszem belefér a dologba, mert nagy a hiányérzetem a terv kapcsán. A Krónika mai cikkét is elolvastam a hírről, ha valódiak az ottani reakciók, akkor nem egyedüli – vélt vagy valós – illetékes vagyok, aki tétova híreket hallott a marosvásárhelyi produkciós iroda beindításáról, de véleményét nem kérdezték meg. Mégis valami közpénz elosztásáról van itt szó, még ha magyarországi is, arról pedig elvileg valamilyen szakmai ajánlás alapján hoz döntést az illetékes testület (kuratórium). Ilyen konzultációról én magam nem tudok, holott 2000 óta minden, az egész napos rádiózásról és tévézésről szóló beszélgetésen, vitán ott voltam – kezdeményezőként is. Félreértés ne essék, nem a projektvezetés vonzott volna, hanem legalább egy sör mellett elbeszélgethettünk volna a tervről azokkal, akik erre “megbízást” kaptak.
    Nem fogok szakmai tapasztalat adta bölcsességről részleteket írni, de a “projekt első szakasza tulajdonképpen annak a tesztje, hogyan kell működtetni egy korszerű romániai magyar tömegmédiát.” – szerű megfogalmazásoktól borsódzik a hátam. Mert:
    1. Akkor most közpénzből kísérletezünk, persze azon könnyű.
    2. Valaki döntött arról, hogy “tömegmédiát” kell csinálni közpénzből.
    Értem én, hogy közszolgálatiról “így inkább ne” dolog jut mindenkinek az eszébe, de a közszolgálatnak (rádió és TV) még nem volt esélye arra, hogy önálló adáskoncepcióval, saját struktúrában dolgozzon. A miértekről lehet beszélni, de több van a háttérben, mint egy marosvásárhelyi és kolozsvári szembenállás.
    Szóval sok sikert kívánnék, ha az Erdély FM (azért nem egy tömegmédiás név, az FM szócskát kivéve) egy magánkezdeményezés lenne, magánpénzből; de közpénzről lévén szó, hadd írjam le előbb kérdéseimet és aztán a kapott válaszok függvényében viszonyulok érzelmileg is:
    Ki döntött az Erdély FM létrehozásáról? Milyen szakmai grémium javasolta ezt a koncepciót? Ki döntötte el, hogy a piaci alapokon nyugvó, de közszolgálati szerepet is vállaló média helyett KÖZPÉNZBŐL finanszírozott tömegmédiára van szükség? Milyen válogatás alapján kapott megbízást a projektvezető? Hol van a többi – értelemszerűen nem nyertes – projekt és azok szerzője?

  10. TLorand

    Döngöljük a földbe de gyorsan, mielőtt még lesz belőle valami!!!!!
    Ha jól értem egy olyan produkciós stúdióról van szó, amely műsorokat gyárt. Ha pedig a kereskedelmi rádiók úgy látják, hogy ezzel hallgatókat nyernek (vagy legalábbis nem veszítenek túl sokat), ugyanakkor emelhetik a műsorszolgáltatás szinvonalát, akkor átveszik és sugározzák. Vagyis a piac fogja eldönteni, hogy menyit ér a műsor!!
    Mi az, hogy szakmai grémium? Hozzunk létre gyorsan egy bizottságot, amely pl. kéthavonta összeül Kolozsváron, s az ebéd meg a buli előtt megbeszéli az erdélyi magyar értékmegörző rádiózás koncepcióját, majd pályázatot ír ki, stb., stb. ???? A közpénzekről meg annyit, hogy a különbözö erélyi magyar grémiumok annyi közpénzt ….-tak el már eddig is, ennél sokkal viccesebb célokra, hogy ahhoz képest már az is siker, ha ebből a pénzből összejön egy órányi műsor.
    Szóval végre van már valaki, aki egyrészt bizonyított egy teljesen korrekt portállal, másrészt van elképzelése, harmadrészt elég makacs és akaratos csávó, hogy senkit ne engedjen túlzottan rákönyökölni az egészre.
    Sok sikert!
    Ami a hírügynökség vs rádiót illeti, valszeg egy infrastruktúrával mindkettő megoldható. Én látok esélyt arra, hogy a rádiós projekt magánpénzeket is vonzzon, a hírügynökséggel viszont az a baj, hogy senki nem fog a szolgáltatásiért fizetni, mert már nagyon megszoktuk, hogy MTI-s anyagokért kuncsorgunk, vagy lopunk (pl. a Transindexről).
    Sztem egyszerűbb lenne az Erdély FM stábját és tudósítói hálózatát felhasználva létrehozni azt a webbes felületet, ahonnan bárki ingyen leszedheti a híreket.

  11. Illés Márton

    Van egy mondás, talán ismeritek: a saját pénzén mindenki úgy mulat, ahogy akar. A kevesebb több lenne! Igazad van, mert egy hírügynökség bőven elég lenne, a többin meg átlépett a kor. Nincs közszolgálati jelleggel működő kereskedelmi rádiózás, mert vagy ez, vagy az. Az ERDÉLY FM sem tudja feltalálni, de azért sok sikert nekik.

    Illés Marci

  12. Dancs Artur

    …és ebben Illés Marcinak tökéletesen igazat adok…

  13. Alaszka

    A Krónika is foglalkozik a dologgal. Nagyon érzékenyek lettek a magyarországi pénzekkel kapcsolatban! Persze a Sapiencia, vagy egyébb pénz költés nem érdeklik, csak ha az RMDSZ-t lehet csesztetni. Jó hogy nem azt ajánlják, hogy itt is az egyház krzelje a frekvenciákat.

  14. gergelyedit

    Szelíden kérdem (Kelemen Attila Ármintól, de bárkitől, ezen a felületen): mit gondoltok arról, ha a Transindex saját portálján tömegmédia-tesztelve indít(ott volna) rádiót. Ugyanígy, ingyen adja. Pályáz rá Communitast és mást (EU-ban vagyunk. tesz önrészt bele, sajn musz így már, azt ált. kérik.) Tesz bele reklámot, ergo üzletiterv hoz pénzt a piacról is.
    E-rdély FM.
    ge

  15. Administrator

    Nem mondanám, hogy Kelemen drusza Ármin megszólalása szerencsés lett volna. Ismerve a “kispályás” kibiceket várható volt, hogy indul, az erezd el a hajamat mozgalom. Olyanok kiabálnak akik döntési helyzetben voltak. Évekig képviselték a romániai magyar médiát, anélkül, hogy valami maradandót javasoltak volna (tettek????)
    A Krónika nagyon helyesen tette, hogy felvetette a dolgot, ez a média dolga. Bár a Sapientia egyetem körül elköltött pénzekkel is ilyen körültekintő lenne, vagy éppen Tőkés László kampány költségeivel!
    Na szóval, jó, hogy rákérdez a dolgokra a Krónika, az azonban megkérdőjelezi a hitelességet, hogy Csép Sándor nyilatkozatát nem szembesíti másokéval. Személyszerit én is ott voltam mikor felvetődött a rádió kérdése. Csép is ott volt. Se neki, sem nekem nincs semmiféle jogunk beleszólni a kuratórium döntéseibe. Jegyzőkönyv is volt. Az alapos elemzés Kelemen Attila megkérdezését is magába foglalta volna…
    RMDSZ-t emlegetni? Pl. Marosvásárhely leghallgatottabb rádiója a GAGA, abban Frunda Györgynek 25%-a van. Nem hiszem, hogy valaki elfogultsággal vádolta volna a rádiót.
    Lehet meg kellene várni a végeredményt. Sajnos ahogyan Csinta Samu is mondja szakember hiányban szenvedünk, jó hogy valaki elvállalta. Gondolom mikor a volt magyar miniszterelnök odaadta a pénzt (ígéretet), Markó Bélának nem arra gondolt, hogy a mi Bélánk hazajön, kiáll a kolozsvári főtérre és azt mondja: gyerünk kinek kell? A valós tényeket érdeklődő azt is megkérdezhetné, hogy hogyan kell elszámolni a költségekkel? Kinek? … Esetleg valami építő ötlete valakinek?

  16. Kelemen Attila

    Sziasztok, köszönöm a hozzászólásokat.

    Lóri, ne haragudj, nem fogok részletesen válaszolni a szövegedre, mert az elsősorban a sértődöttségedről szól. Arra a kérdésre, hogy miért nevezem ezt kísérletnek megpróbálok válaszolni: azért mert az.

    A feladat:

    olyan műsorokat készíteni, amelyet szivesen fogadnak a kereskedelmi rádiók. Vagyis legyen integrálható egy alapvetően a szórakoztatásra épülő koncepcióba, tegye ezt úgy, hogy lényeges, közszolgálati jellegű kérdéseket is felvessen a közszolgálatiságnak megfelelő absztrakciós szinten. Ez nem könnyű, itt ki kell találni műfajokat vagyis ez kísérlet.

    Tömegmédiát kell csinálni. Amelyet szeretnek a romániai magyarok, mellesleg róluk szól, erősíti helyzet- és öntudatukat, önbecsülésüket, olyat amit nem lep be a csöpögős fesztív glanc, hanem az életformájukról szó és ezáltal beépül az életvitelükbe. Ilyen nem volt, vagyis ez kísérlet.

    Politikailag független tömegmédiát kell csinálni. Ami ráadásul nem kevés Communitas pénzből lesz, egy olyan hangulatban, amiben a médiát máris megbélyegezték. Van aki túl szuverénnek, vagy aki propagandistának tart. Ha megengeditek: ez kísérlet.

    Olyan médiát kell csinálni, ami hozzájárul ahhoz, hogy legyen intézményesül romániai magyar pop zene, hogy a Médiabefutó ne 3 hónapig tartson, ami kulcsszerepet vállal abban, hogy legyenek romániai magyar sztárjaink. Kísérlet!

    És nem utolsó sorban, be kell bizonyítsam, hogy lehet őszintén kommunikálni, hogy helyes ha nem köntörfalazok, ha közlöm a szakmai dilemmáimat, például azt, hogy valahol ezt a projektet kísérletnek tartom.

  17. fram

    legyen nekünk is romániai magyar pop-ikon. akusztikon:))

  18. Vincze Loránt

    Csak arra a gondolatodra reagálnék, Attila, hogy sértődött lennék, nem, inkább mérges, azért hogy megint sikerült valamit balul indítani, és nem látni a végét … a megelőlegezett jó szándék ellenére. És ismétlem “… nem a projektvezetés vonzott volna …”
    A többit magánba.

  19. Administrator

    mindenkinek volt 4 éve. 4 éve tudjuk, hogy jön! Nekem volt egy koncepcióm, le is írtam, jártam vele a világot és most, hogy más jön ki nem fanyalgok. 4 évig ki mit tett?

  20. kalóz

    nem lesz párt rádió! Az RMDSZ akkorákat fogott mellé a sajtóval, hogyha akarná sem sikerülne neki. Pl. A hét. Örjöng az RMDSZ. Nem tudtak, a Duna kuratóriumába sem kinevezni olyat aki az érdekeit védené, Frunda rádiójáért, a Gagához, az Elnöki Hivatal hetente telefonál, Szepessy Lászlón keresztül, mert elégedetlen. Ott van Borbály László felesége vezette marosvásárhelyi stúdió, oda Székelyudvarhelyről Szász Jenő leghűségesebb embere Balázs Árpád tudósít. Stanik több kárt okoz a lojalitásával a MASZOL-on át mint a Krónika. Az RMDSZ jelenléte a román sajtóban csak védekezésben merül ki mert a lengyelerika féle jessmanokkal senki nem áll szóba.
    Ne féljen senki újabb kudarc közeledik. Egyártalán tudja valaki hányan hallgatnak rádiót Romániában? Romániai magyarok?

  21. sanyi

    Viritozold “Csocselek” feliratu polot Markolj Belanak :)

  22. Administrator

    Markolj Béla bejegyzését trágárság miatt töröltem.
    Gasparik

  23. ge

    szómágia. (az MPSZből isa média csinált pártot… :)

    Májustól indul az Erdély FM
    Népszabadság • Hírösszefoglalónk • 2007. március 24.
    http://nol.hu/cikk/440164/

    Az RMDSZ Marosvásárhelyre tervez egy stúdiót, amelynek kialakítására az erdélyi magyar párt által működtetett Communitas Alapítvánnyal köt szerződést a Janovics Alapítvány, amelyet ugyancsak a párt hozott létre médiatervei segítésére. Az előzetes költségszámítások szerint a Communitas 200 ezer lejt fordít a stúdió műszaki berendezésének beszerzésére és infrastruktúrájának kiépítésére, a rádió működésének biztosítására pedig évente további 400-500 ezer lejt szánnak. A berendezés a Communitas tulajdonát képezi majd, a Janovics Alapítvány pedig teljes körű, díjtalan használati jogot kap. A magyar állam korábban 300 millió forintot utalt át egy erdélyi magyar televíziós csatorna létrehozására, az összeget a stúdiónak otthont adó ingatlan megvásárlására és korszerűsítésére fordították. Az Erdély FM májustól indul.

  24. b

    Személy szerint örvendenék egy ilyen jellegű rádiónak. Ha informatív, színvonalas és elfogulatlan az csak jó lehet. Mondjuk olyan Radio Café kistestvér – csak, amennyire arról mesélnek az nem valami nyereséges, sőt. Egyébként az is kereskedelmi, mert … nem közszolgálati.
    Hibridre nem tudok példát – persze szaki nem vagyok a kérdésben. Visoznt: ha nem állami (RO-HU) forrásból tartják fenn, nem hiszek az életképességében. Max a híreket fogják megenni a kereskedelmiek, az államiak, hacsak nem akarják maguk alatt levágni az ágat semmit sem vesznek át.

  25. Administrator

    nem lettem okosabb, pedig vártam, vártam a koncepció javaslatokat, gondolatokat… az hogy élből elutasítunk valamit az még nem mozdít a dolgokon. Na lyó, akkor ez ennyi.

  26. csaba

    szerintem téves a koncepció és kár a gőzért, de a véleményemet inkább megtartom magamnak. sok sikert.