Bacali első menet




Már a névadásnál elakadtunk. A Steaua focicsapatának finanszírozója nem jutott dűlőre a CNA-val. Érdekes módon a vita nem arról szólt, hogy milyen is lesz a születendő tv műsora, hanem viselheti-e a Becali tv nevet egy csatorna. Kollégáim egy része úgy vélte, hogy mivel Becali politikus, ezért minden névmegjelenés politikai reklámnak minősül. Nem vagyok jogász, de nekem ez nagyon sántít. Ha valaki levédett egy brand nevet a hatóságnál (OSIM) akkor arra használja amire akarja. A tárgyalás elhalasztódott három héttel. Addig a jogászok minden oldalon összeszedik a tudásukat.
Egy engedély kiadásnál nem irányíthatják az embert az érzelmek. Szakmai szempontból kell a dolgokat vizsgálni. A tv Becali dossziéja formailag kikezdhetetlen, tartalmilag viszont nem meggyőző. Keresztény erkölcsöt akar hirdetni. Megkérdeztem, hogy szerinte melyik adó erkölcstelen ma Romániában. Nem kaptam választ. A műsorrácsban beszélgetések, dokumentumfilmek, románfilmek és sportműsorok szerepelnek… Elhalasztva három héttel. Kiábrándító volt nézni ahogy egyesek ikonszerűen köszöntötték, cédulákat adtak neki, a lift előtt várták és egész nap a “nagy élményről” beszéltek. Amúgy Gigi csávó nagyon szellemes és kellemes beszélgetőpartner is tud lenni. Kifejtette, hogy egyes tv-k csak azért nem tűntek el mert ő néha elmegy oda és nézettséghez juttatja őket.

Közben az Index Velvet rovata is beszámolt a bukaresti sexvásárról. Mi is belefutottunk, a találkozás az OTV-nek és az Antena 3-nak is 50-50 millió régi lejbe került.
A kampányban vihar előtti néma csend van. Szerintem hétfőn KEZDŐDIK a balhé.

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

7 válasz: “Bacali első menet”

  1. sanyi

    Kozben meg csikban ilyen okos dolgokat mondanak a sztarok:
    “A Duna Televízió remek példa a szakmaiatlanságra. Ezt nem azért mondom, mert erdélyi témákat dolgoz fel. Egyszerűen arról van szó, hogy a képminőség és a megkomponáltság, a vágás, a hang, bizonyos témák megragadása teljesen elszállt módon történik” – így értékelte a Duna Tv adásait Cristian Tabără, a PRO Tv szerkesztője és sztárműsorvezetője.

    Na mar megbocsasson ez a bohoc hajfeju Tabara. A Pro Tv-n aztan kurvara megvannak komponalva az anyagok. Nem vagyok teves, de mikor a Pro TV hireit nezem rendesen szedulok annyira mozog a kamerajuk a tudositasoknal.
    Kolozsvaron nem lattam meg olyat, hogy a roman kereskedelmi csatornak munkatarsai alvanyt hasznaljanak, mig a Dunas tudositok mindig es ez meg is latszik az adasban, hogy messze elvezhetobb, mint a Pro Tv “szeduletes” anyagai.

  2. Lepi

    újabban használnak, de hát nem az állvány komponál képet, hanem az operatőr. Amúgy az sajnos igaz,hogy néha lyan anyagok mennek be a Dunába is, hogy eszed megáll. (Máshol is.) Amúgy tényleg: egy dunás megy egy protévés hiradó között tényleg akkora a különbség, hogy ejsze savanyú a szőlő a csávónak:p, habár a nézettségre nem lehet panasza:)
    A csángó-témában meg szinta hajlanadó vagyok igazat adni neki:p
    Amúgy a pro-s mentalitás az, hogy ők a legfaszábbak Romániában (ami hiradók esetében legalábbi erősen nem igaz), a Duna meg újabban egyebet sem tud, csak panaszkodni, hogy az MTV többet kap a költségvetésből, mint ők. Vajon miért?:P

  3. Lepi

    pontosítás: a Duna elnöke közölte multkorjában két óra leforgása alatt jó párszor, hogy az MTV bezzeg… na nehogy már a királyi tévé lenne a hibás azért, ami a Dunában van:p Nem szép szidni egy másik tévét, csak azért, mert az is költségvetési intézmény, lehet más okot is találni, s ez a Dunára is igaz.

  4. Spieler

    Ha már a Pro Tv-re terelődött a szó,én is kifejteném a véleményem:ezen a csatornán csak fociközvetítéseket nézek,ezt is csak kényszerből,mert nem fogom azt a magyar nyelvű adót,ami a meccseket közvetíti.

    Tehát nem a román bajnokságról van szó.Mégis a kommentátorok ÁLLANDÓAN a “stelistii,rapidistii”-ról beszélnek.Kit érdekelnek ők egy BL meccs közben?És ez csak egy ide nem illő dolog,amiről ezek ilyenkor beszélnek.Amúgy mellékesen megkérdezném Gáspárik urat,hogy nincs-e arra szabály,hogy a fociközvetítések alatt ki kell írni a képernyőre az időt,ki játtszik és az eredményt.Mert ezt a Pro Tv-n rendszeresen elmulasztják.Na nem mintha nem tudnám észben tartani az eredményt,de ez amúgy mindenütt ki van írva.

    Évente egyszer-kétszer van szerencsém Pro Tv híradóhoz,hát amelett,hogy egy hullámvasúthoz tudnám hasonlítani,azt is el kell mondani,hogy a bemondó mindig rohadtul siet valahová,úgy hadarja az információkat,hogy azt munka követni…
    Úgyhogy én inkább maradnék az internetnél,ha az aktuális hírekre vagyok kíváncsi…

  5. Áron

    A BALHÉ megkezdődött, avagy Sajtószabadság visszatér:

    lemondott a román köztévé, az RTV elnöke. Napjai amúgy is meg voltak számlálva, a parlamenti új koalició (PSD-PNL-PRM-UDMR-PC) már készítette az elbocsátó szép levelet.

    Ha már tévés híradó, az utóbbi időben én az RTV-t néztem, a másik két nagy eleve kiesve (Eszka néni lihegései – “si cate ore a violat-o pe batrana nefericita?” illetve a pórázról elengedett ugató antennás duó vacsora időben nézhetetlen). Most már az RTV is esik, és gondolom nyitva áll az út a műsoridőhöz két nagy tévés személyiség, paunescu és pruteanu előtt. Majd kampány után, miközben a parlament még megváltoztat nyolc törvényt erre vonatkozólag.

    Ki tudja megjósolni az új tévé elnököt? Komunista párttagság gondolom kötelező…

  6. ERobi

    Ha már foci meg Becali…

    A múltnap a barátaim rávettek, hogy nézzek meg egy meccset: Steaua-CFR. Előbbi Bukeresti, utóbbi Kolozsvári, azaz “din provincie” (vidéki). Előbbinek román a tulajdonosa, utóbbinak magyar. Ja, és a török kézben levő román csatorna adta (Kanal D).

    A kommentátorok szövegéből rettenetesen kiérződött, melyik csapattal tartanak (természetesen a Steaua-val). Mintha legalábbis egy VB döntőről lett volna szó, ahol Románia mondjuk Magyarországgal játszik (na jó, ez egy kicsit túlzás, no nem a román magyar döntő, de talán az is), és a román nemzeti identitás múlna azon, melyik csapat kerekedik felül.

    Az, hogy hogyan lehetne a sportműsorokban a pártatlanságot szabályozni, már külön megér egy misét, de ugyanakkor nagyon el tudom képzelni, milyen lenne a közvetítés, ha ugyanezt a meccset egy Becali nevével fémjelzett csatorna adná…

  7. dzsokko

    partatlansag….plane ami a kommentatorokat illeti,csak ugy eszembe jut , sport club csikszereda-steaua merkozes amit a tv sport kozvetit altalaban….