Öngyilkosság jó biznic




Pár hete a romániai tévék felfedezték az öngyilkosságot, mint jól eladható témát. Ma már elképzelhetetlen egy valamirevaló hírműsor egy öngyilkosság alapos bemutatása nélkül. Szerintem a szerkesztők a következő szöveggel engedik el a riportereket: ha öngyilkosság nélkül, jössz haza a kamerára akasztalak fel. Jó cucc a dolog. Mit is várunk el egy olyan közegben, ahol a néző kiábrándult a szappanoperából, rájött hogy Izaura kitalált személy? Izgalomra vágyik. Magához nyúlni restell, akkor jön a tv híradó…fiatal fiú itt, két lány ott, tanárszerelem miatt amott, kötéllel, ugrásból… természetesen a HÍR nem elég, kell drámai zene, rohangászó kamera, fekete-fehérre váltó képek, elhaló sikolyok. Na és spekulálni, hogy miért. Közben a médiaszabályozó hatóság (ennek vagyok a része) mint termelőszövetkezeti könyvelő címkézi a büntetéseket. Tegnap is adtunk az államkasszának félmilliárd régi lejt OTV, Antena1 jóvoltából. Egy rakás írásbeli figyelmeztetést, hivatalos ajánlást… Hol van már a régi jó idő, mikor műsorkoncepciókról, hatásjelenségekről, digiztalizációs elvekről váltottunk csevelyt? Adjad, vágjad, rúgjad, ereszd meg, fejeld le, üsd ki. Amíg mozog.
Persze nem a témával van baj, hanem az ember elidegeníthetetlen jogának a sárba tiprásáról: az intimitáshoz, a magánélethez való jogról, az emberi méltóság tiszteletben tartásáról. Próbáljuk mindezt olyan közegben ahol tízből négyen csak azt látják maguk előtt, hogy nemsokára elnökválasztás lesz felénk és azért az jó jelzés mikor az ember nem durváskodik.

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

6 válasz: “Öngyilkosság jó biznic”

  1. olvaslak

    Nagyon jó látni/olvasni, hogy ezeket Te is így gondolod!

  2. szzs

    Lassan minden híradó ötórás lesz, kezdési időponttól függetlenül. Valamelyik éjjel belenéztem az OTV műsorába, hát azt hittem megáll az eszem. Az egy dolog, hogy állítólag élő adás volt, ez volt kiírva 2 után-természetesen a senzaţional mellé. Egy ürge a stúdióban, meg egy másik telefonon keresztül elemezték a tanarnő lakásáról készült felvételeket. Körüljárták azt a lényeges kérdést, hogy a nyomok alapján valaki joghurtos uborkasalátát evett, de nem zárták ki annak a lehetőségét sem, hogy a joghurtot valaki reggelire fogyasztotta el. Különös figyelmet fordítottak az uborkahéjak elhelyezkedésére, valamint a szemeteskosár paranormális helyzetére. Önmagában határozottan vicces lett volna, mint Helyszínelők-paródia, de így, valakinek a magánéletébe másztak bele, és az ártatlanság vélelmét teljesen figyelmen kívül hagyták, már felháborító. Csak azt nem tudom, hogy a pénzbüntetéseket mennyire lehet rajtuk behajtani.
    Ja és gratulálni szeretnék ahhoz, hogy a telefonálásra felhívó ordibáló dekoltált nénik háttérbe szorulnak.

  3. dihor

    Nagyon korrekt, csatlakozom “olvaslak” véleményéhez. Nem lehetne, Gáspárik úr, ezt az egész “5 órás hírek” szindrómát valamilyen módon megfúrni?

  4. új széköly

    de igen!! Úgy lehetne, ha minnél kevesebben néznék…

  5. regi csango

    En is ott voltam a ket lany temetesen. A kamerasokkal meg rendben volt a dolog, de a fenykepeszek allandoan kattingattak, foleg mikor az anya sirt.
    A szertartas utan pedig a kulonbozo adoktol nekiestek a temetesi menetben resztvevokenek es faggatni kezdtek oket.

  6. bence

    Ezekkel az 17:00 hírekkel azért nem ártana valamit csinálni. Mindenféle surveyből ugyanaz az infó jön ki: hatalmas a nézettségük. Nem tudom miért, sem a német tévében (pl a német RTL ilyenkor mindenféle kamu-reality showkat nyom, a Pro7 do it yourself adásokat), sem a magyar tv (mosópor 2, viasat stb. pl mindenféle amerikai sorozatot nyom – viva Pamela Anderson szilikon cickói) nem nyomul ilyenben.
    Igaz a sablon szöveget sem hallani ezeken az adókon (kb: “Vasile Nicoara in virsta de 35 ani avea doua pasiuni: bautura si scandalul”). Nekem az egész műfajjal bajom van, mert ez is csak annyira hírértékű, mint az, hogy Párizsi Hotel kisasszony újra megmutatta magát nőgyógyászati perspektívából. Szóval szép, hogy van hazai média aktivitás, de azért ennél többre lennének képesek.
    Nem lehetne nívósabb szórakoztatóműsort csinálni? Vagy netalán olyan hírműsort, amiben a híreknek hír értéke is van?
    Mondja már meg valaki, aki ismeri ezeket az adókat, hogy tényleg ekkora nézettsége van ezeknek a híreknek, hogy senki sem mer valami tartalmasabb projektbe kezdeni?
    Komolyan nem értem, s akkor ilyen következtetéseket vonok le, hogy a népnek, az Isten adta népnek az analfabéta szinten vergődő kisbojár módjára bohóckodó, banánköztársasági diktátor módjára viselkedő politikusok kellenek, meg a fokhagyma és sörszagban ordibáló fociverekedések. Akkor már inkább a Mónika show…