Megy a balhé, ajjaj…




Vagy két hete egy 18 éves srác kidobta magát az utolsó emeletről. A lakás egy 24 éves tanárnő és férje tulajdona volt. A tanárnő és a fiú között nagy szerelem dúlt. Komolyan nem tudom mi volt ebben a történetben akkora alapanyag, hogy a romániai média nagy része elveszítse a fejét? Dráma egy fiatalember halála, ha ez tiltott szerelemből táplálkozik, akkor a szappanoperákon edzett lelkek a paradicsomban érzik magukat. Mindezek ellenére nem lehet a személyiségi jogokat, a magánélethez való jogot megalázni. A joghatóságok döntéseit kuruzslóasszonyok látomásaival kétségbe vonni. Ami a tanárnőről és férjéről elhangzott és ahogyan az elhangzott, az jobban hasonlít középkori inkvizícióhoz, mint a XXI.-ik századhoz. A hatóságok egy része tömegnyomásra cselekszik. A tömegnyomás meg a televíziók nézettséget emelő etikátlan műsoraiból táplálkozik.
Az eset jó nagy balhét kevert nálunk is. Sajnos sokan, kompromisszumkészséget sugallóan, kesztyűs kézzel bánnak a műsorsugárzókkal.( csak nem lesz rövidesen elnökválasztás?) Sok ordibálás, látványos kivonulással tarkítva sikerült több írásbeli figyelmeztetést és egy tízperces műsorfelfüggesztést megszavaztatni. A megbüntetett adó ma le fog minket leplezni és azt ígérte minden kiderül mert mi cenzúrázunk és nem akarjuk, hogy az igazság kiderüljön és ajjaj … a sajtó másikféle meg teljesen elmarasztalóan nyilatkozik, hogy miért nem vagyunk elég határozottak. Kár, hogy senkit nem érdekel, hogy ebben a fázisban most csak 10 perces felfüggesztés jöhet. Magyarán a törvény nagyon enyhe.
Közben még felfüggesztettünk pár reklámot, 25 ezer lejre büntettünk egy műsorszolgáltatót aki a híreket összecserélte a reklámmal és elmarasztaltuk a csíkszeredai rádió műsorvezetőjét, mert nem szólt rá a polgármesterre, Ráduly Róbertre mikor a székelyföldi balhék okozójaként az emigránsokat nevezte meg. Kb. úgy szólt a dolog, hogy a Erdélyben a románok emigránsok és mindig balhéznak. Mit mondjak az ilyen kijelentések „jól szólnak” Bukarestben. Pláne mikor egy Székelyföldet érintő kérdést tárgyalnak valamilyen hivatalban… Szóval zajlik az élet, nem unatkozom.

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

19 válasz: “Megy a balhé, ajjaj…”

  1. Dalmusz

    Csak annyit szeretnék mondani, hogy tudtom szerint a tanárnő 27 éves, nem 24.

  2. sanyi

    Sajnos itt a kovetkezo:
    http://www.kronika.ro/nd.php?name=Sh&kat=3&what=12156

  3. Tyka

    Ne haragudjon kedves Gasparik ur, de amit a CNA vegez azt nem neveznem en munkanak….ami mostanaban folyik az OTV-n megdobbento, felhaborito, visszataszito es undorito. Ezt jutalmazzak onok 10 perc szunettel??A torvenyekre konnyu hivatkozni, de ugy gondolom az onok dolga lenne kemenyen a kormukre vagni a balhekeltonke. Szerintem csak Romaniaban mukodhet egy ilyen szennyteve mint az OTV, es ezt onok karbatett kezzel bamuljak….

  4. Andrea

    Egyetertek Tykaval!
    Az OTV es “frontembere” Dan Diaconescu az ujsagiroi szakma szegyenei. Az OTV enyhen szolva egy szennycsatorna, ahol olyan elementaris jogokat sertenek meg nap mind nap mind az emberi jogok. Mit kene tenni azert, hogy beszuntessek ezt az adot??? Kepes lennek sajat magam alairasokat gyujteni ennek erdekeben.
    Arrol nem is beszelve,hogy mekkora indulatot keltett bennem minap az a hir miszerint egy ismert es addig altalam tisztelt hazai medias kijelentette, hogy a Duna Tv az OTV Magyarorszagi megfeleloje….
    Kinek az erdeke az OTV mukodtetese???
    Tudataban vagyok annak is, hogy sajnos a hazai “mediakajalok” zome csak az ilyen igenytelen es gusztustalan cirkuszra gerjed, az sem ujdonsag mar senkinek,hogy Romaniaba az atlag intelligencia a nyosteny banyaszbeka nemiszerve alatt kuporog, ezt a szintet meg csak ilyen tipusu es tartalmu musorokkal lehet ingerelni, de borzalommal gondolok arra a generaciora amelyik ilyen abszurditasokon no fel es akiknek ez lesz majd a normalis allapot (tisztelet a kivetelnek).

  5. razi

    Már elnézést, de a csíkszeredai rádió műsorvezetjének miért kellett volna feltűnjön, hogy Ráduly valamilyen szabálytalan dolgot művel? Az “emigráns” az nem nemzetiség, s ha nemzetiségre konkrétan nem tért ki, akkor a tisztelt CNA csak “áthallott” valamit, de ez kevés. Emigráns lehet mindenki, aki nem őshonos csíkszeredai, tehát körübelül 37 ezer ember. Vagy a kínai, az ukrán, az orosz. Mi a jogalapja az elmarasztalásnak? A beszámolóból ez nem derül ki.

  6. Administrator

    A polgármester úr a francia külvárosban élő emigránsok és a nem Szeredában születettek között vont párhuzamot. Sértő volt egy Marosvásárhelyen születetnek is. Diszkrimináció este forgott fenn.

  7. Tyka

    Jaaah….s az Otv-n buntetlenul , nyugodt lelkiismerettel mutogathatjak, hogy a srac aki kiugrott az emeletrol hogyan tehette, bemutathatjak 15 szor a holttestet cenzura nelkul, raadasul gyilkossaggal vadolhatnak embereket anekul, hogy ez bizonyitott teny lenne. Na ne rohogtessek magukat kedves CNA. A nagy dolgokra kene neha odafigyelni, nem a pitianer ugyekre. csak ugye a politika nagy hatalom….sajnos az az erzesem, hogy a CNA is melyen alanyul egy ket embernek…Gondolom azert kerul fel a blogra, hogy ki kapott 10 milko buntit, ki kapott szobeli figyelmeztetest, hogy az embernek az az erzese keltodjon, hogy valamit tesznek is, kozben a roman media mar lassan
    fegyelmezhetetlenne, undoritova valik. Es ez az onok munkajatol is fugg, ugye tudjak ezt?

  8. razi

    Na igen. Kíváncsi volnék, ki volt a feljelentő. Tehát az ember büntetlenül nem háborodhat fel azon jövevényekre (nemtől, nemzetiségtől, bőrszíntől és szexuális preferenciától függetlenül), akik felforgatják szülővárosát, mert az már diszkrimináció. Miközben mások nyugodtan bozgorozhatnak.

  9. Administrator

    jajj de alacsonyan szárnyalunk… gondolom senki nem kezdett el autókat gyújtogatni Csíkban. Mikor mi vagyunk bajban akkor rögtön elkezdjük, ” de a másik mit mondott”. Ki úszta meg a bozgorozást? A polgármester értékrendje szerint, Csíkban Papp Kincses Emese is emigráns, mert a Maros mentén született. Miről beszélünk?
    Az OTV felfüggesztést kapott, ami az utolsó előtti lépés a licensz visszavonás előtt?
    A cenzúra tilos Romániában és az jó.

  10. kalandorban

    Sajnos Robi eleg tusko. Ezt a nyilt gyalazkodast, amit o lemuvel… Mire es kinek jo ez a felteglaval valo melldongetes en nem tudom. De, hogy egy hidat ket ev alatt sem tudott megjavittatni, az mar sok. Odamegy abba a varosba evente egyszer kozel fel millio ember es utana mindenki viheti a szervizbe az autojat.

  11. Tyka

    Az az igazsag, hogy ezekkel a dolgokkal nem vagyok tisztaba, felfuggesztes, licenszbevonas s hasonlok,de egy biztos, az Otv ma is ugyanolyan hangnemben folyatja ragalmazo hadjaratat, ocsmany hangvitelu es minosegu musorait. Na mostmar kerdem en de komolyan, megis mit kell tegyen egy teve ahhoz, hogy ne ismerjek el mukodo tevekent, es mit jelent az, hogy felfiggesztik, es ezt mivel lehet elerni? Nem lepodnek meg, ha maholnap mondjuk animalporno menne delutan 3 orakor es mindenki csodalkozna rajta. Mar csak egy lepes van odaig szerintem.

  12. Administrator

    a média sok esetben csupán tükre annak a társadalomnak amelyikben élünk… ha nem mutatjuk nem létezik? ez az adó így ahogy van addig lesz amíg lesz aki nézi….

  13. új széköly

    …nézi a franc…a mazohizmusbál megmaradtam a csípőspaprikánál….

  14. Dancs Artur

    Ami a csíki-sztorit illeti… nem is a bevándorlós témába szeretnék belefolyni (hisz már a kivándorlás is divatjamúlt) hanem a -úgy tudom- “megróvásnál” maradnék, amit a kolléga (aki mellesleg kedves barátom is) megkapott a szabadszájú polgmest úr miatt.
    Mindig minden kollégámat arra intem, hogy lehetõleg ne élõben csacsogjunk valakivel (bárkivel is!) egy rádió (vagy TV) mûsorban. Ez nem bizalmatlanság kérdése csupán, hanem szakmai dolog is, hiszen mindenki szívesebben meghallgat egy rendezett (nem feltétlenül cenzurált!) beszélgetést, mint egy vágtalant.
    CSAKHOGY elég sok esetben pontosan politikusok ellenállásába ütközünk, akik “élõben szeretnek szerepelni”… Akkor vagy nem hívom meg, vagy a mikrofon gombján tartom az ujjam… Vagy találjunk ki erre is valamit :)

  15. Szasz Marci

    1. Az OTV-s tipusu musorokra szukseg van, habar neha emberi jogokat sertonek tunnek is. Az, ha egy illeto elmondja a maganvelemenyet valakirol az nem jelenti azt, hogy a hivatalos szerv is itelkezett felette… Az artatlansag velelmenek helye van, de ugyanakkor ne seperjunk a szonyeg ala egyes tenyeket, amelyek segithetnek a valosag megerteseben, igazsag kideriteseben.
    Az embereknek tudniuk kell, hogy ez maganvelemeny, nehogymar rairjuk minden villara es kanalra, a hasznalati utasitast….

    Vessunk egy pillantast az anyaorszagi mediara, mekkora muanyag az egesz… Senki se mer hitelesen beszelni, csak tucatnyi szuron atszivragotatott, csonkitott felmondatok hangzanak el, mert ugye kormanybefolyas, meg cionista erdek ide-oda. Nincs igazi oknyomozas, kiveve a Hirtv-s Celpontot, s az a vezeto hir, hogy Cini ujabb szilikont rakatott mellebe. Valoban ez a fontos???

    2. Az elo musornak megvan a maga varazsa, es ha valaki pld. karomkodik benne, hadd tegye es viselje a kovetkezmenyeket. Miert tupirozzuk az igazsagot? Akkor voltak a szep idok, mikor a politikusok elo tevemusorban egymas nyakat szaggattak, es eloben tettek fel nekik olyan kerdest, amit kesobb a szerkeszto, media-troszt tulajdonos vagy barkimas nem tudott kicenzurazni. Sot a nezo is eloben kerdezhette, s ha a musorvezeto ugyes volt a vendeg ellegge megizzadtan hagyta el a studiot. Az mar mas kerdes, hogy ezt kijatszak es eloben kerdeznek elore leegyeztetett kerdeseket, amit a legnagyobb veteknek tartok.
    Azert emlekzzunk vissza pld. Dan Diaconescu Tele7abc-s musoraira… azok nagyon jok voltak, es az altalam emlitett pozitiv hozzavalokkal rendelkeztek.

  16. olvasó

    Attila, az ilyen (http://www.cancan.ro/2007-06-06/Au-murit-imbratisate.html) jellegű cikkekért (különösen a fotókért) lehet büntetni? Egyszer azt mondtad, az internetes médiát nem lehet büntetni, bár ha ez igaz, tényleg sajnálatos…
    Ha nyomtatott formában jelenik meg ilyesmi, büntethető?

  17. Administrator

    Minden büntethető. Amit én mondtam az szigorúan a CNA hatáskörével kapcsolatos. Magyarán nincs ebben az országban és a demokratikus országok egyikében sem olyan hatóság amelyik a nyomtatott sajtót, vagy az internetet szabályozná. Ha egy újságban hazudnak, rágalmaznak stb. akkor ugyanúgy elégtételt szolgáltatnak a bíróságon.

  18. Ha

    Szóval, hogy mi is értsük, egy demokratikus orzságban szerinted szükség lenne egy olyan hatóságra amelyik a nyomtatott sajtót meg az Internetet szabályozná.
    Micsoda brilliáns gondolat egy Ceusescu idejében edződött pitiáner ripacs bohóctól aki a seggit szivesen tolja az etnómaffia felé – te fartúró – annyit számitsz mint vécépapiron az I betű, mond mikor kezdted el a SZDSZ féle perverz politikát folytatni, szégyen vagy Nagyváradra, az iskoládra meg a népedre.

  19. Administrator

    Ha kedves ha nem értesz magyarul akkor ne is írj, vagy kérdezz.