Kövesdy István




Néha üres óráimban (?) azon gondolkodom, hogy vajon egy-egy szerkesztőség mi alapján állítja össze a híreket? Vajon egy hosszú ideje üres színházigazgatói szék betöltése nem hírérték? Marosvásárhelyen a Tompa Miklós Társulatnak péntek óta Kövesdy István rendező a vezetője. Valahogy sehol nem olvastam ezt a hírt. Már ennyire nem fontosak az intézmények, vagy a magyarszínház vált érdektelenné? Minden esetre én gratulálok neki, mert szégyen ami eddig a Maros partján történt a magyartagozaton.

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

70 válasz: “Kövesdy István”

  1. Kinga

    Gáspi, a versenyvizsgát szervező Minisztérium oldalán nincs semmi erről, és a színház sem adott ki közleményt. Ugyan honnan kellene tudnunk akkor?

  2. Administrator

    tényleg! Szólok az MTI-nek, hogy hozza le a hírt!

  3. Kinga

    értékelem a humorodat, de akkor is alapszabály, hogy amíg nincs hivatalos közlemény, a hír nem hír, hanem pletyka. ráadásul pletyka csak akkor van, ha az ember színházbüfékben lébecol, és ez mintha nem tartozna a sajtósok feladatkörébe. ha nincs pletyka, nincs, aminek utánajárni. úgyhogy köszönöm, hogy eljátszottad a virtuális büfé szerepét (soraidból autentikus büféhangulat csapott meg), amint láthatod, értékesítettem az így szerzett infót. De legközelebb talán gondold végig, hogy az ilyesmi elsősorban nem a színház sajtóreferensének és a Minisztérium szóvivőjének a feladata-e?

  4. reader

    s mert ez az erdmagy sajtó lgnagyobb baja, nem?

  5. Administrator

    azért ez súlyos! mindig azt gondoltam, hogy a sajtó feladata az információ megszerzése és továbbadása, a legrövidebb idő alatt. Ha tudom, hogy versenyvizsga van akkor mindent elkövetek, hogy elsőnek tudjam meg az eredményt.. de ezeket a dolgokat órán szoktam előadni pénzért. Kinga ez nagyon szánalmas és primitív, akárki légy!!!

  6. új széköly

    Én személy szerint itt gratulálok Kövesdy Istvánnak!!
    Azt hiszem viszont, hogy igazuk van azoknak, akik egy kicsit fel vannak háborodva, mert én nemhogy arról nem hallottam, hogy István lett a társulatvezető, de arról sem hallottam, hogy megint ki volt írva a pályázat!!…és azért megpróbálok lépést tartani az információkkal…

  7. Istvan

    A beírás szerzőjének sajnos igaza van.

    Sokszor az az érzésem, hogy ha ráállítanék egy RSS-t az MTI-re és néha lefordítanék egy-egy Cotidianul vagy Ev. Zilei cikket, akkor másodállásban, nem újságíróként, egyedül, bármelyik erdélyi lap színvonalát adhatnám.

  8. Alaszka

    a7 átvette a híredet, persze a forrást nem tüntette fel. Érdekes, hogy mennyire erkölcstelen és felkészületlen az erdélyi magyar sajtó. Ez van ebből főzünk.

  9. Csati

    Nahát! Színházi körökben ez nagy hirnek számít. És én is rettentően csodálkozom, hogy innen kell megtudnom , még arról sem volt tudomásom, hogy igazgatóváltás készülődik. Szurkolok az ujdonsült igazgatónak, kivánok neki aczélos idegeket, mert arra szüksége lesz.

  10. a kedves néző

    Az eddigi hozzászólóknak!

    Mind azon lamentáltok, hogy ki-mikor-honnan-miként tudta meg a hírt? Jó volna a lényegről vitázni: végre-valahára van (remélhetőleg: MŰVÉSZETI!) vezetője a “Tompa Miklós” társulatnak, akinek lesz elég ereje és kitartása gatyába rázni ezt a túl sok ideje tartó átmeneti állapotot és felfordulást — s itt nem az épület-felújítással járó rendetlenségre gondolok…

  11. Administrator

    Ha a sjtó és a média segíti a munkában akkor lesz. Ha le se szarja, vagy éppen várja a közleményt, akkor nem lesz semmi. Vagyis marad a középszer diktatúrája. Sajnos Erdélyben nincs professzionális színházi újságírás.

  12. Kinga

    egy blogos hiresztelés nem számít forrásnak. Ezt, gondolom, Gáspi sem így tanítja pénzért. Ha egy az egyben ráhagyatkoztam volna az itt írtakra, két pontban is félreinformáltam volna az olvasót: egyrészt a TM Társulat igazgatói széke eddig sem állt üresen, mert Kárp György ült benne, másrészt Kövesdy István még nem írt alá szerződést, tehát egyelőre annyi állítható teljes pontossággal, hogy ő a versenyvizsga győztese, de az semmiképp sem, hogy péntek óta de facto ő igazgatná a vásárhelyi magyar társulatot.
    A7 forrása Kövesdy István, akit hivatalosan tegnap értesítettek a versenyvizsga eredményéről.

  13. Administrator

    Ez nekem kövezhetetlen. ” egy blogos hiresztelés nem számít forrásnak” ha ennyire haragszol akkor miért olvasod? akkor marad a copy paste újságírás ? Ez nagyon szomorú!

  14. pb

    Én is nagyon izgulok és drukkolok Istvánnak, mert a hasonló győzelmek rendszerint elbuknak a “jószándékú”, “jólinformált”, hírelésre, okoskodásra, és fontoskodásra alapozó erdélyi nyilvánosságunkban.
    De haragról szó sincs, megvan ennek a menopauzás nyafogásnak a bája.

  15. Kinga

    pont hogy nem a copy paste, hanem az utánajárás, mert a blog érthető okokból nem hivatkozható, megbízható forrás. ez sem az. ezért nem olvasom. erre a bejegyzésre felhívták a figyelmem, úgyhogy semmi esetre sem haragszom, hanem örülök.
    további kellemes szomorkodást, ha megbocsájtotok, nekem dolgom van.

  16. Administrator

    siess az állomásra hátha jön egy közlemény Hiteles Forrásbál a második vágányon.

  17. Alaszka

    Kinga logikája alapján, egy választáskor ki kell várni a hivatalos végeredményt és csak akkor kell leközölni a nyertes párt vagy elnök nevét. Furcsa. Azt bizonyítja, hogy az erdélyi sajtó életeleme az események után való kullogás. Persze lehet, hogy Kinga nem újságíró. Az az igazság, hogy nehéz ebben a névtelen blogvilágban eligazodni. Reménykedjünk, hogy egyszer lészen sajtó!

  18. Sz.Cs.

    A hivatalos végeredmény előtt valóban nem tanácsos közölni a nyertes nevét, a Krónika is megjárta annak idején. Én nem kullogásnak nevezném, de úgy gondolom, hogy meg kell várni, amíg egy esemény megtörténik, és csak azután írni róla. Pl. hogy nézett volna ki, ha 2001 szeptember 10-én megjelenik a New York Times-ban, hogy repülőgépek csapódtak az ikertornyoknak?

    Nyilván attól szar az erdélyi sajtó, és az a legnagyobb baja, hogy csak Kövesdy hivatalos kinevezése után hozta le a hírt, nem pedig előtte.

  19. Administrator

    Kedves SZ.CS. a fogadatlan prókátor fizetése… és a státusa nevetséges. Volt egy versenyvizsga pénteken, az esti lapzárta előtt meghoztuk a végeredményt. Akkor jön a szombat, vasárnap, hétfő… legalább te ne légy nevetséges.

  20. Sz.Cs.

    Hajh, nehéz az élet…

  21. pb

    Gáspárik, te ne légy nevettséges. Kövesdy eddigi, és ezutáni munkája, a kinevezésének a jelentősége nem attól fog nőni, vagy csökkenni, hogy rögtön a péntek esti döntés után (!) – amely, még hivatalosan nem közölt, nem véglegesített – posztoljuk. a7 színházi rovatát sem az fogja minősíteni, hogy Kinga liheg-e rögtön a folyósói hírelést beszerkeszteni. Péntek estétől hétfőig ez a hír nem késett, nem évült el, csupán megerősítést nyert.

    Ha az a célod az úgynevezett médiakritikával, hogy a saját jólértesültségedet fitogtasd, akkor ez a megfelelő út. Akkor welcome a rommagyar ripacs médiagecik világában, vannak egypáran.

    Ha pedig érdemi mondanivalód van, akkor javaslom maradj a te hivatalos térfeleden és ott bizonyíts.

    Okoskodással, nagyképűsködéssel és fontoskodással nem az információáramláshoz járulsz hozzá. Csupán a szart kavarod, és ahhoz sem információra, sem szakértelemre nincs szükség.

    Úgy tudom, te tanítasz média szakosokat. Ott a forrásellenőrzést, a hírforrások minősítését hogy kezelik (kezeled)? (És egyáltalán, ha te oktatod, vagy oktattad a hazai médiamunkásokat, akkor miért olyan képzetlenek?)

    Azt sem tudom, hova tenni, hogy hogyan lehet értelmezni a befejező mondatodat: “szégyen ami eddig a Maros partján történt a magyartagozaton.”

    Ezt most mint volt, és a pályáról (nem ok nélkül!) kikopott színész, műkedvelő média- vagy szinikritikus mondod, vagy ez egyike a hányaveti módon odalökött bloggerböffentéseknek, amelyek annyit érnek, amennyit. Semmit.

    Érvelj, és ha lehet vedd le a nagymellényt, mert nagyon kiöregedtél belőle.

  22. Administrator

    Zavaros a Nyárád… hát a fenti ömleyhez képest a Nyárád egy pisztángtenyészet. Nem tudom pb mire hívsz, érveljek a gecire vagy a szarra? Hogy kerül ide a7, ki az a Kinga? Szóval ha le lehetne fordítani akkor jó lenne, de ezen a hangon és stílusban én már nem tudok megtanulni.

  23. pb

    az gáspi, nagyon zavaros vagy. a stílus csak az, amit a te szöveged és hozzáállásod generál. ne ringasd magad abba a tévhitbe, hogy nagy pofával messzire el lehet érni.

  24. új széköly

    pb! azért ez egy kicsikét durva…szerintem Te sem érvelsz, te sem mondasz kritikát, hanem bele…pont a közepébe, és azt gondolod, hogy ettől nagy fiú(vagy lány?)vagy…azért a stílusodon neked is lenne mit alakítsál…ja, szinte elfelejtettem! most biztos azzal a szöveggel akarsz majd előrukkolni, hogy nyalós stb. vagyok…eresszed ne törődj…csak ne csodálkozz, ha senki nem fog komolyan venni…

  25. új széköly

    Máskülömben, ha figyeled egy kicsit a hírműsorokat akkor láthatnád, hogy általában az infókat, úgy ahogy kapják, meg is próbálják mihamarabb leadni…tőlünk nyugatabbra, vagy Ámerikában, ha megtudnak egy ilyen hírt, akkor úgy adják le, hogy meg nem erősített információk szerint Kövesdy istván lett a marosvásárhelyi nemzeti színház Tompa Miklós tagozatának művészeti igazgatója.
    És azért egy kicsit Kárp György védelmére is kelnék, mert Ő olyan amilyen, de helyette senki sem merte felvállalni egy nehéz helyzetben levő intézmény vezetését! Akkor pedig kérném ne mocskolják Őt!!
    Gáspi stílusa nem mindig elfogadható, lehet egy kicsit többet és hamarabb szeretne dolgokat, mint ahogy azok haladnak…vannak hibái neki is, mint mindenki másnak…de azért tett is az asztalra eleget…
    és most jöhet a többi mocskolódás…

  26. Egy pájdágágász

    Ehhez hozzászólnék, de éppen most fejeztem be egy írást a sajtóról. Ide túl hosszú lenne. De olvasd el a blogomon http://alburnus.blog.xfree.hu

  27. Balogh

    Szerintem naivitas az irott sajton vagy akar a tv-n szamon kerni hogy naprakeszen tajekoztasson, es vicces hogy Gasparik ezt pont egy blogon keresztul teszi. Mara mar elegge egyertelmu, hogy a hagyomanyos media lehanyatlott, es az internet az uj sajto. Ha a vasarhelyi szinhazzal kapcsolatos esemenyre vagyok kivancsi, pont itt a blogon fogom keresni, vagy hasonlo blogokon, eszembe se jutna az RMSZ-t fellapozni ezert. Nem kell ezert persze a szegeny erdelyi sajtot szidni, ugyanez van mashol is, ha a cnn-t nezem, az is csupa tegnapi hirrel van tele, vagy olyan elemzesekkel amelyek a felszinet suroljak az esemenyeknek, ha nem epp szandekosan tajekoztatnak felre.

  28. pb

    kedves új széköly meg balogh legalább ti gondolkodjatok hideg fejjel: egy igazgatói kinevezés nem azonos azzal a hírrel, hogy most épp hány embert veszített a Fatah ma Gházában. A mai gyilkosságokat, holnap új gyilkosságok követik, ezért itt fontos percre pontos információkat adni. Erre jó mondjuk a tv, a rádió, vagy az internet. Aztán jöhet a hírek csócsálása, ennek viszont árt a gyorsaság, mert a hírmagyarázat, hírértelmezés minőségét rontja. Gyorsan lehet a legtöbb hülyeséget beszélni. Ez a blogbejegyzés pl. miről szólt? Hogy a blogger már péntek este tudta, a sajtó bezzeg nem? Na és, lemaradt valamiről a néző? Csorbult a Kövesdy kinevezésének jelentősége? Nem. Egydolgot konstatálhatunk, hogy a blogger bezzeg. Jelzem a bezzegblogger is hétfőn posztolta, hát ennyire volt fontos a számára, péntektől hétfőig ő se esett billentyűnek.

    A blog, az egy kedves dolog, néha lehet informatív is, de mindig számításba kell venni, hogy a blogger mögött nincs szerkesztő, nincs felelős. A blogger az a vénasszony, aki kint ül a padon és főállásban pletykál.

    (a stílusomról meg annyit, hogy amilyen az adjon isten, visszakézből olyan lesz a fogadjisten.)

  29. Administrator

    pb annyit nem ért mint egy elemista. A “bezzegblogger” péntek délben jelentett volna. Szerénytelen pletykás személyem hétfőn a nyomtatott sajtól szemben mert egy nyílat megereszteni. A hír tematizálás volt a probléma és nem az időzítés (lám a helyi Néplanban még ma sem hír, az esemény). Ez a tény jelzésértékű.
    u.i. inkább pletyka a padon önköltségesen, kedvtelésből, mint médiasrichelés repedt sarokkal, úridámát mímelve.

  30. puff

    Örvendetes, hogy az erdélyi magyar sajtóról alkotott, igen határpzott véleményed alapja (csak) a helyi lap, a Népújság. ;-) Pl. Kórnika? Kedden interjút közölt Kövesdyvel.

  31. pb

    kedves gáspárik, te nagyon súlyos politikai lobbival kerültél egy nagyon jólfizető állami hivatalba, amelynek a működését – blogod alapján – nem érted, amelyben – saját bevallásod alapján – politikai célokat szolgálsz és kiszolgálsz. ennyit a strichelésről.

    ne felejtsük el, nem mindig lesznek előtted sem fényesre nyalható politikus valagok, amelyeknek az árnyékában ilyen önfeledten lehet játszani a médiapandúrt és a médiarablót egyszerre. próbálj meg végre beletanulni abba a szakmába, amelyből az utóbbi években ilyen nagyszerűen megéltél, és ne szólj bele olyan szakmába (mint például a színház), amelyekben már látványosan belebuktál.

    a tematizálásról pedig annyit: médiagurukén tudhatnál annyit, hogy egy színházigazgatói poszt “tematizálása” nem egyetlen sörbefulladt júniusi hétvégén áll, vagy bukik.

  32. régi blogolvasó

    Itt egy mezei olvasó-se nem média szakember, se nem újságíró. Csak fogyasztó, ugyebár, akit ki kellene szolgálni.
    Igenis, szerettük volna mihamarabb tudni, hogy mi az eredmény Vásárhelyen, és igaza van annak, aki azt mondja, hogy meg nem erősített, stb stílusban le lehetett volna hozni a hírt. Valószínű, hogy ez nem az ikrek halála vagy a tisztviselők szidása, ezért nem érdekes, mert nem hisztéria, hanem kultúra.
    Gáspi türelmetlen, és sokan vagyunk még így vele………szeretnénk mihamarabb civilizált, jól informált, professzionális erdmagy társadalmat. Ahol a dialógus nem alpári szinten folyik, ahol érvek és ellenérvek ütköznek, nem állandóan a személyeskedés folyik.
    A kritika nem mocskolódást kellene szüljön, hanem esetleg meg is lehet köszönni, és magunkba pillantani kicsikét……….
    Az én munkámhoz is hozzászólt Gáspi, és megköszöntem a kritikát, mert segített. Segített tanárként is, az egyetemen, ahol végre úgy éreztük, levegőhöz jutottunk.
    Most nyugodtan el lehet rólam is mondani, hogy nyalok………..bizonyára a profi hírszerkesztők azt is kitalálják hogy mi a bánat hasznom van belőle.

  33. lajkoo

    Ez a pb szerintem egyenlő Parászka Boborkával. Érdekes amit a seggnyalásról mond, meg a blogvénasszonyokról. Lássuk hogyan köszöntötte Parászka a kezdő blogoló Kelemen Hunort:

    Szevasz Hunor, gratula, hogy kiléptéll a pástra:). A Sapientias kommunikációs szakos diákok házifeladata, hogy figyeljék és elemezzék az RMDSZ-es médiás szerepléseket. Jó lenne nekik jó sok munkát adni. )

    Szép! Magyarán: Kedves Hunor Tantárggyá tettelek!!! Mit mond pb Gáspáriknak: A blogger az a vénasszony, aki kint ül a padon és főállásban pletykál.
    Kelemen pénzeket osztogat, Gáspárik semmit.

    Ha véletlenül pb nem egyenlő Parászkával akkor bocsánat de Dispiről ismert hangnem nagyon hasonló. Következmények levonhatóak ha ez még kérdés volt valakinek.

  34. Sz.Cs.

    Ohohóó! Vagy Atyaúristen. Hova süllyedünk még? Ki gondolta volna, hogy egy ilyen jelentéktelen bejegyzés fogja kipattintani a szikrát. Nekem ez a hely túl szennyes lett, el is húzok gyorsan, mert bloggert a saját blogjában kritizálni esztelenség.

    Lajkoo, ez aztán a tényfeltárás! Remélem, megsimogattak érte.

  35. csepü

    lajkoo, szerintem meg tök felesleges, hogy te itt mit spekulálsz a hozzászólókról. Most az a fontos, hogy te mit gondolsz valakiről, aki talán nem is az, vagy mégis, és ha igen, akkor a kurva anyja, ha meg nem, akkor bocsi?

    Ne beszélj mellé. Kelemen pénzt oszt. Gáspárik meg pénzt lejmol. Az egyik osztogat, a másik fosztogat.

    Ha véletlenül a témához akarnál hozzászólni, és nem egy gáspárik alteregoként izzadsz itt, akkor tedd meg. És vonj le amit akarsz.

  36. gergelyedit

    Jajna, milyen ideges ma mindenki. Gáspi, azonnal a sajtónak ugrasz. Kingának igaza van – a téma meg Kövesdy -: hívjon össze sajttájt ha iktatják, vagy az ember, akit ebből fizetnek állami pénzből ottan. Ez most nem az a hír, hogy báncsák szegényt, és nem írtuk meg. Ezt most az ő beköszönése, mondja el a koncepcióját. oszt majd szapuljuk, ha kell. (gáspit majd még máskor)

  37. új széköly

    Ezért szeretem ezt a gergelyeditet….

  38. gergelyedit

    Balogh kedves, kár. Innét http://maszol.ro/index.php?menu_id=255&cikk=5311 megtudhattad volna. Május 21-én.

  39. gergelyedit

    Semmi baj azzal ha hirtelen felindulásból nem tévesztitek el a biztonsági kódot beírni. csak olyan indulatok kavarognak idebé, az külön megérne egy posztot, ha már így belecsaptunk. 1. Mi baja Gáspinak Kárppal? (“ami eddig a Maros partján történt a magyartagozaton. “) 2. Hírösszeállítás szempont-tusakodás jogos. Ez egy jó kérdés. Külön posztot érne egy médiablogban. (indul a maszolon is, tudtommal holnap. majd várunk mindannyiótokat levezetni a meleget :) ) 3. mi a hírértéke egy blogos bejegyzésnek és mi a súrlóérték a hírversenyben. ez is jó felvetés. (ld. Baloghnál.) A papír napilap elavul-e ha nincs naprakész portálja, pl. 4. Mi a fene van ezzel a folytonos pitiáner személyeskedéssel (nevek elcsavarása, becézgetések, seggek, izék.) Egy médiablog kommentjei tükrözik a médiaközeget is, ahol a szereplőknek van vajmi kis kultúrájuk hozzá. Vagy akkor mit akarunk egymástól. (nem kell szeressetek, bár asse baj. minimál partnertisztelet az okés.)

  40. Egy pájdágágász

    Esti blogmesék
    - Innen a Pártiumból érdekes, hogy egy jelentéktelennek mondható hírnek a hiányolása milyen „blogreakciókat” indít el.
    - Megpróbálom kideríteni kit mi motiválhatott a hozzászólásra. Nem sikerül, senkit nem ismerek.
    - Nekem itt mindenki arctalan, a pofátlanul pofázók is arctalanok.
    - Téged elég jól ismerlek. Ez a beszólásod nem lepett meg. Nemrég azt írtam, hogy ne gondold magad mindentudónak. Ez most nem ilyen eset. Ha valami onnan jobban látható, akkor szólj.
    - Kár hogy egy ilyen jelentéktelen ügy késztet sok embert szellemi energiákra, miközben a média valós gondjai és fertőzöttsége tabu.
    - Számos frusztrált ember szólalt meg itt, ami nyilvánvalóvá tette az ellened irányuló verbális agressziót. Én is megtettem már, nehezen viselted.
    - Az jó, ha vannak ellenzőid, mert az katasztrófa lenne, ha nem volnának.
    - Nem hiszem, hogy a blogok pótolni fogják valaha is az írott sajtót. Még azt sem, amit nem a tollforgatók, hanem az „egérfogók” termelnek. Ilyen arctalan beszélőkkel biztosan nem lesz E.-újság. Mert ez így nem emberi.
    Jó kutatási téma lenne ez valamelyik egyetem kommunikáció szakán.

  41. Soós Róbert

    Elég rég érzem már azt, hogy túl szűk a bili, de azt nem gondoltam, hogy ekkora nagy a szar benne, és ilyen könnyű elembertelenedni.

    Sz. Cs-nek el kellet mennie, pedig ő érvelt a legnormálisabban. De mit tesz a szűk bili, az is szaros lesz aki csak bekukkintana egyébként.

  42. Balogh

    Pajdagagasz, gergelyedit: a blogok nem “valaha” fogjak potolni az irott sajtot, hanem mar most is nagyon sok szempontbol potoljak. Egy ujsag portalja nem blog. Ha ez az eset nem vasarhelyen tortenik, hanem mondjuk amerikaban, vagy vasarhelyen de tiz ev mulva, akkor megneznem a szinhaz blogjat, es ott olvasnek a hirrol. Ha erdekelne. Ha meg nem erdekel, nem leszek kenyszeritve hogy az ujsagban lassam, mert pont egy mast hirt keresek. Vagy ha kovettem volna Kovesdy palyafutasat akkor az o blogjan olvasnam. Ha lenne. Addig is marad a Gasparike hirforraskent. Persze hogy ez nem ujsag, hanem az o privat velemenye, de vegulis amikor egymassal beszelgetunk akkor is privat velemenyeket cserelunk.A blog csak ennek meg a pletykanak az altalanositasa, s megkockaztatom hogy sokkal relevansabb mint amilyen az ujsag valaha is lehet. Blogon vegulis mindenki arrol ir (elvileg) ami az o temaja. Miert kellene elfogadni valakit mint szaktekintely minden temaban, csak azert mert o az ujsagiro?

  43. Administrator

    Halló, halló, halló…. na Tennap este mikor 8 kévé, 4 liter ásványvíz, kb. 12 óra gyűlés, találkozó, kb. 1 óra kerti fogadás és vagy két óra megbeszélés után kinyitottam a blogot, hát kissé elszomorodtam.
    Nemrégiben Ciutacu blogtársnak azzal dicsekedtem, hogy nekem még nem kell zárni az ajtót (moderálni a bejegyzéseket) mert igaz, hogy le -leütnek, de ebbe a műfajba még belefér. A tegnapiakban volt olyan, amit nehezen emésztettem. Lehet a fáradság volt az oka vagy az utóbbi napok felpördült tempója. Nem az zavart (igazán) hogy kb. húsz év színházi karrier után, álnév mögé bújva öv alatt matatnak, vagy olyan sajtóismereteket próbálnak “átadni” ami egy valójában nem léteznek, vagy intimpistáskodva magyarázzák ki kinek a micsodáját fényezi… A felületességgel kevert agresszivitás zavar. Szóval ez egy médiablog, ezért hoztam létre ( államtitkár ként elsőnek az országban), hogy az adófizető számon tarthassa, hogy az adópénzeket fogyasztó hivatal mit cselekszik. Itt minden konkrét információért a fejemmel felelek. Fontosnak tartom a hivatalok átláthatóságát és számot akartam adni a munkámról, folyamatosan. Hogy ez eladható legyen, hát megtűzdeli az ember “színesekkel” Közben rengeteg jó ötletet kaptam az olvasóktól, ami sokszor, sok esetben segített. Köszönöm. Sokszor segítettek át a bejegyzők szakmai holtpontokon, elbizonytalanodásokkor. Számos kérdésre feleltem és felelek bárki kérdezzen. Nem írtam itt a fellépéseimről, nem jelentettem be mikor melyik csatornán szerepelek, melyik fontos személlyel paroláztam, milyen szépen nőnek a gyerekek stb. Nárcisztikus vagyok, de próbálom kezelni magam.
    A Kövesdy bejegyzés nem a személyről szólt, hanem a médiáról. A hírek kiválasztásáról, sorrendbe tételéről. Itt Bukarestben, egy hírversenyben élek, nekem nagyon furcsa és “patópálosnak” tűnik ahogyan sok erdélyi magyar sajtó, média működik. Azt látom, hogy sok magyar ember román lapokat vásárol, mert érzi ezt a különböző sebességet. Ennek néha-néha hangot adok. Olyankor meg, mint a torkos borz, szívok.
    Szándékosan nem akartam a színházról szólni, mert valószínűleg nem lennék objektív. Hét éve nem vagyok tagja a marosvásárhelyi társulatnak. Most kivételt teszek és megpróbálom megmagyarázni, hogy miért fontos ott minden mozgás.
    A Tompa Miklós társulatba az elmúlt évekbe belebukott Kovács András Ferenc, Dr. Béres András, Dr. Kovács Levente. Ez idő alatt végig a minden közgazdasági végzettség nélküli Kárp György volt a gazdasági igazgató. Róla azt kell tudni, hogy Hajdú Győző sofőrje és barátjaként került be a művészeti életbe. Ez idő alatt a színház közönsége negyedére esett vissza. Három színházra való színész hagyta el a társulatot. Több éve a színház építőtelep, ahol a színészek nem embernek való körülmények között dolgoznak. Vezetése alatt a színházat elkerülte Tompa, Bocsárdi stb. Olyan magyarországi műkedvelőket hívott meg rendezni, akik a szakma nem jegyez. Tovább is van, mondjam még? Önrendelkezésről beszélünk, meg egyebekről közben a létező intézményeinket, minden külső kényszer nélkül leépítettük.
    Biztos vagyok benne, hogy ez egy komoly sajtó ellenőrzés alatt nem történhetett volna meg.

  44. pb

    kedves Gáspárik: egy hivatal működése, eredményessége akkor átlátható, ha hivatalosan követhető minden döntés, lekérdezhető minden adat. Mindenkinek, egyformán, hitelesítve.

    Te azt mondod, hogy azért ,hoztad létre ezt a blogot, hogy “az adófizető számon tarthassa, hogy az adópénzeket fogyasztó hivatal mit cselekszik.” És hogy azért, amit itt leírsz, azért a fejeddel felelsz. Szereptévesztésben vagy. Te ezen a felületen az abszolút ellenőrzés nélküli, omnipotens blogger vagy, aki azt ír le, amit pillanatnyi jókedve diktál.

    A “kis szinesekkel” teletűzdelt magánnapló nem más, mint kiszivárogtatás, hangulatkeltés, magánlobbi a személyes befolyás növeléséért.

    Engem nem érdekel, hogy hol nyaral, mivel mulatja az idejét az Audiovizuális Tanács elnöke, alelnöke stb.

    Az érdekel, hogy az általa felügyelt sajtó jól működjön. Ne sértsen személyiségi jogokat, ne űzérkedjen információkkal, ne éljen vissza jogosulatlanul a reklámidővel stb. Ez a tisztség nem egy celebszerep. Ez egy arctalan és kőkemény feladat.

    Neked minden eszköz meg van a kezedben ahhoz, hogy tényleg lépj a sajtó érdekében. Ha viszont valódi intézkedések helyett elhamarkodott, agresszív “médiakritikákban” éled ki magad, akkor joggal gondolhatom azt, ez egy pótcselekvés.

    Amit a hivatalban, hivatalosan nem tudsz elérni, azt levezeted magánúton. Ha a magánszerepléseket, magánvéleményeket kevered a hivatalossal, akkor előbb utóbb felmerül a gyanú, hogy a magánérdek rátelepszik a hivatali érdekre.

    Ez a tisztség, amit neked be kellene tölteni, a sajtóélet szürke eminenciás tisztsége. Ez a tisztség maga a minden sajtóorgánumtól, és politikai hatalomtól független, távolságtartó, objektívitásra törekvő ember posztja. Aki nem ír glosszákat, kirohanásokat, nem teszi le a garast egyetlen nyilvános forum mellett vagy ellen sem. Hanem folyamatosan mérlegel.

    Nem ezt tetted, hanem meggondolatlanul és megalapozatlanul sértettél meg kollégákat. Most csodálkozol, hogy sértérsre sértés a válasz.

    Ostorozod a romániai magyar sajtó állapotát, de te, aki az RMDSZ médiapolitikáját kívülről-belülről ismered, akinek a legtöbb befolyása lehetett erre, pontosan tudod: soha nem volt olyan tőkebefektetés, hogy egyetlen komolyanvehető nyilvános fórum létrejöhessen.

    Miközben már rég kiment a divatból az erdélyi megmaradós-áldozathozós pátosz, aközben a rommagyar sajtómunkástól még mindig az önfeláldozást kéred számon. A mélyen alulfizetett, eszköztelenül és kiszolgáltatottságban dolgozó embereken vered végig azt, hogy nem dolgoznak a CNN és a professzionális román lapok színvonalán.

    A romániai magyar sajtó csakolyan, mint a romániai magyar audiovizuális tanácselnök, a romániai magyar színházigazgató, a romániai magyar kőműves, a romániai magyar buszsofőr. Amatőr, link, igénytelen és frusztrált, mert mindezt tudja magáról, és azt is tudja, hogy nincs escape.

  45. Administrator

    “Ez a tisztség, amit neked be kellene tölteni, a sajtóélet szürke eminenciás tisztsége.”
    Látod ez az a szürkeség ami nekem nem áll jól. Már öreg vagyok az ilyen idomulásra.

    “Neked minden eszköz meg van a kezedben ahhoz, hogy tényleg lépj a sajtó érdekében.”
    ha legalább a perambulumát olvastad volna az Audiovizuális törvénynek nem írnál le ilyen ostoba mondatot.

    Kösz a leckét hasonlít arra a Zsdanovi időre amit olvasmányaimból ismerek. Kösz de nem szeretnék megélni a “kökemény küzdelmet a szürkeségért”
    Csak remélni tudom pb, hogy nem dolgozol a sajtóban!

  46. pb

    Közhivatalban (pénzbeli, kapcsolati, ismertségi) magántőkét gyűjteni, az nem áll jó neked. Az ilyen szereptévesztésbe jobb bele sem születni, nemhogy beleöregedni.

    Ha nincs meg minden eszközöd, akkor ne vállald el a hivatalt, vagy tégy azért, hogy nagyobb mozgástered legyen. Nyafogni a tehetetlenségen, ez a klasszikus rommagyar impotencia.

    Te nem olvastad el a pontos törvényi hátteret, és csodálkozom még, hogy nem hágtak a nyakadra a hivatalon kívüli haknikért. Mivel nem érted, hol léped át a határt, mondok egy példát: olyan nincs, hogy az ember este színpadra lép, és aztán reggel kritikát ír magáról, a kollégákról stb. El kell dönteni, hogy a paraván melyik oldalán állsz.

    És ne remélj semmit, pontosan tudod, hogy ki vagyok, hiszen nem fedtem magam. És ha fedném is, akkor is rendelkezésedre állna minden eszköz (mailcím, IP), hogy tudomásul vedd ki vagyok. És ezentúl, ha problémád van, akkor ott a telefon, vedd fel, és próbáld meg egyszer egyenesen rendezni a problémáidat.

  47. Administrator

    Nem szoktam IP-ket vizsgálgatni. Tiszteletben tartom az, ha az kommentárokon nem szerepel a feladó pontos neve. Számomra a pb
    az a propán-bután gáz ami:

    Összetétel: hatóanyag: propán min 40m/m%
    bután min 60 m/m%
    egyéb veszélyes szennyezőanyag: elhanyagolható
    3.Veszélyesség szerinti besorolás: F+ Rendkívül gyúlékony
    R 3-6-9-12-30-65
    S 2-9-16-17-21-26-33-49

    4.Elsősegélynyújtás:
    A sérültet friss levegőre kell vinni, kényelmes helyzetbe kell lefektetni, szoros ruhadarabjait meg kell lazítani. Légzés leállása esetén mesterséges lélegeztetést kell alkalmazni lehetőleg oxigénnel. A baleset helyszínére azonnal orvost kell hívni. A megfagyott testrészeket nem szabad dörzsölni, hanem steril kötszerrel be kell fedni. Ha folyadékgáz jutott a szembe, langyos vízzel kell öblíteni.
    5.Tűzveszélyesség:
    Tűzveszélyességi osztály: A

  48. pb

    never ending story, légy biztos benne, hogy a saját blogodban nem fog tűzkár érni. ez a jó langymeleg saját fészek hej de biztonságos.

  49. TLorand

    Jaaaaaaaajjjjj!
    Mi ez itt ??? Rosszabb mint egy MURE gyűlés. Hozzunk már létre egy bizottságot, ami eldönti, hogy mi a hiteles forrás, csak előtte még bocsássuk vitára a leendő bizottzság összetételét.
    Kedves sajtósok, amióta telefon létezik kb. 5 perc alatt három hiteles forrásból is ellenőrizhető egy “pletyka”. Még internet sem kell hozzá. Persze, ha az ember Köz(l)önyt szerkeszt, akkor valóban meg kell várni a hivatalos közleményt.

  50. bence

    Hmmm… Kicsit hevesek az indulatok. Sajtós elméletben mindig az áll, hogy a blog és egyéb ellenőrizetlen webes források nem használhatóak hítforrásként. Ez alol még messire Gáspárik sem lehet kivétel, még akkor sem, ha igaz amit ír. Nem tudom miért kell heveskedni.

    ps: pb a blog ilyen, egyébként véleményem szerint mellé beszélsz…

  51. Administrator

    azert szeretnem tudni, hogy a blogrol mikor es ki mondott ekkora Aranyigazsagot! Gondolom nyomtatott sajtos lehetett aki neha ordogot uzott az internetten. 2007_ben lennenk amugy

  52. új széköly

    …és halkan szól a jazz…

  53. Egy pájdágágász

    Nem tudom ki vagy pb, de elgondolkoztató, amit írtál.

  54. Vadmacska

    Jaj!! 1.nem volt bukas sot a szinhaz viragkorat elte Karp Gyorgy ideje alatt!
    2.lehet, h sok szinesz kiment , de nem harom tarsulatnyi, az biztos! Mondjuk csak el , h hova! Magyarorszagra biza!!!! elmentek , mert kariert epitettek , Karp igazgato urnak , aki kivalo rendezoket hozott pl:Alexandru Colpacc , akinek koszonhetoen az Yvonne……… kivalo eredmenyeket ert el!
    3.akkor un is Gasparik ur soforje a gyerekeinek, nemdebar?
    Karp ur ha egyszer-ketszer elvitte ot es felegeket, az mar soforkodesnek szamit , ne hulyuljon! nem volt alkalmazottja!!!
    4.nem mondhati, h Hajdu urnak koszonhetoen kerult Karp ur a muveszetbe, mert elvegezte a szinit es ismerjuk el nagyon jo szinesz .
    5. ot a Miniszterium nevezte ki gazdasagugyi igazgatonak, csak tudom, nem azert mintha rokonom lenne , de szeretnem! A Miniszterium dontese volt, tisztelem , mert tudtak, h mit csinalnak , es valjuk be Karp ur nem valott szegyent , sem mint igazgato es sem mint szinesz
    6.onfelaldozo viselkedese meghato , mert ahelyett, h ulne felesegevel es 13 eves kislanyaval, inkabb a szinhaz ugyeit intezi latastol-vakulasig
    7.mi is a helyzet Onnel, mert ment el a szinhaztol? mert nem birta, vagy nem birtak? inkabb a masodik megoldas? szerintem is
    8.nevezzuk a kovetkezo igazgatonak, aki Karp ur utan jon , hat egy szerencsetlennek, mert nem tudott egyutt dolgozni a vilaghiru rendezovel Tompa Miklossal.lassuk, az o erdmenyeit! csak jobb lehet, ami ketlen , h johet , mert ennyi dijat amennyit Karp ur ert el nehez kovetni.
    9.nehez lesz a tarsulattal, de mivel ott van Karp ur az o nyakan fog ulni, fogadni merek.
    10. jobb ha nem foglalkozunk masokkal, mert nekunk is lehetnek rejtegetnivaloink(igaz Gasparik ur)

  55. Vadmacska

    most ertesultem , h jobb ha nem mondunk semmmit, ha nem akarjuk, h rolunk is ezt tegyek!

  56. egy no

    hozza szolva Vadmacska velemenyehez, inkabb latogassa meg a vizfeju gyereke sirjat, mert az on agyaban is az van, igaz?

  57. bence

    Ziher, hogy nem csak ők, de erre emlékszem: Havas Henrik.

  58. bence

    S persze: Tibori Szabó Zoltán

  59. kukucsi

    Vadmacskának: Nem tudom, miért lenne baj ma (2oo7-ben), ha valaki Magyarországra vagy akárhová megy “karriert építeni”. Úgy fogalmazol (“mondjuk csak el, hogy hova”), mintha ez lehetne vád, s mintha az, aki itt maradt, ETTŐL MÁR jó színész is lenne. (Mellesleg: egy igazgató megítélésének sem lehet szempontja a “megható” viselkedés.) Hogy a színház megtartsa a színészeket, az viszont tényleg az igazgató dolga IS lenne, bárki legyen is ő és bármit is végzett.

  60. Vadmacska

    Kukucsinak: nem vad volt! sot ellenkezoleg! ha vki kimegy Magyarorszagra sztem elismertebb szinesz lesz, vagy talan tevednek? ha vki kiakar menni es hivjak Magyarorszagra, maradjon , az igazato ur tartsa itt eroszakkal, igaz? nagyon okos!
    Egy nonek: nem volt szep dolog ilyennnel sertegetni Gasparik urat, biztos faj neki
    Es vegezetul: Gasparik es Karp urak kozott,, harc folyik” nem lenyeges , h ki kezdte es ki folytatta , hanem az szamit ki fogja befejezni!! Igy hat uraim csak annyit mondanek, h ,,Az okos enged es a szamar szenved”

  61. Vadmacska

    egyesek gondolkodnak is mielott vadakkal illetnenek egyeseket? szerintem nem, ezt nem seretesnek szantam, de egyik fontoljak meg a dolgokat, nekem a vallasom tiltja , h rosszat mondjak .kerdezzek inkabb a vadlottat ,nem lenne jobb, mint kulombozo informaciokbol megtudni?

  62. Vadmacska

    bocsanattal tartozom a leendo muveszeti igazgatonak, es sok sikert kivanok, na persze kitartast, es Karp ur On ne szomorkodjon nem erdemli meg a tarsulat az ON munkajat! ugyis mindig askalodnak ON ellen! en csak tudom

  63. új széköly

    egy no-nek: ez azért gamat volt!!

  64. Administrator

    Bence kedves mikor mondták ezt ezek a valóban felkészült újságírók? Az időpontnak szerintem fontos szerepe van. Pl. Diurnus akkor már blogolt? Vagy mondjuk Gyurcsány kijelent valamit a blogján és akkor az sem hírforrás? Valóban érdekelnek a körülmények.

  65. Vadmacska

    sajnos csak most olvastam el , amit pb irt! oszinten szolva velos es oszinte , na persze meg komoly szoveg volt! le a kalappal, mindenesetre!

  66. bence

    Okés. Megfogtál, hamarabb. Nem gondoltam erre a lehetőségre. Persze, ha pl Nagy Zsolt ír valamit a blogján, ami őt illeti az felhasználható infónak. De ha teszem azt valami projektről ír valamit azt ÉN Kiss Bence, akkor sem írnám úgy meg, mint a hivatalos helyről érkezett információt. Persze igaz, ezekben az esetekben valóban át lehet venni. Touché.
    (persze a hírforrás eredetét kínosan hangsúlyozva és sok kérdőjellel – de nem vagyok arról meggyőződve, hogy bármelyik blog lehet hírforrás.)

  67. Administrator

    Bármilyen természetesen nem de egyre több olyan jelenik meg amit már komolyabban lehet venni. Természetesen a jelenelevők kivételek.

  68. bence

    :) )

  69. Vadmacska

    bence! igazad van! egy blog nem lehet hirforras!

  70. újlej

    ismerek egy újabban blogként működő honlapot: http://www.a7.ro