4.-ik 6-alom?




Soha nem értettem, hogy a Magyarországról Erdélybe telepített tudosítóstúdiók egyike miért van Székelyudvarhelyen? Ott van Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, nagy városok, tele eseményekkel stúdió nélkül. Akkor robbant a bomba, hogy a Székelyföldért Alapítvány az IKA pályázaton nyert pénzért, nem tudom mit és hogyan, panamázott. Máig nem lehet érteni beéőle semmit. Most cirkusz van, hogy Székelyföldért Alapítvány, “furcsa körülmények között” kezelte az árvízkárosultak pénzét. Ugrott a tudósító stúdió és elmagyarázta, hogy az Alapítvány körül minden rendben (Kárpáti Krónika). Igen ám de a stúdió szintén az alapítvány része. Magyarán elmagyarázták, hogy ők becsületes emberek. Az egész mögött meg a polgármester áll. Vagyis, van stúdiókja tudósítja a Duna tv-t és az m2-t, elmagyarázza hogy minden rendben. Mikor már Albániában is elkezdték szétválasztani a különböző hatalmi ágakat, nálunk a hatalom, magáról tudósít.
Képzeljük el, ha lenne Demszkynek egy alapítványa és az állami támogatásból működtetne egy stúdiót, ami két közszolgálati csatornát szolgálna ki és folyton arról tudósítana, hogy a polgármester körül minden rendben… Ez utóbbi mondat, csupán a nehezebb felfogásúak és a magyarországiak számára íródott, példaként.
Meddig kell még Székelyföldön a sajtószabadságra várni? Meddig aszisztál és támogatja, a mindenkori magyarországi hatalom,a közszolgálati csatornáin keresztül, ezekhez a svindlikhez? A sajtó mikor akarja már gyakorolni a negyedik hatalom szerepét? Csak mert kisebbségben van az ember, nem kéne a demokratikus normákról megfeledkezni.

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

11 válasz: “4.-ik 6-alom?”

  1. Barbár

    Kell egy ilyen studio is a Digital3 egyeduralmanak az egyensulyozasara. Sajnos ez a helyzet Szejelyudvarhelyen, nagyon dul a ketpart-rendszer (a lakossag rovasara), itt muszaj valahova tartozni, s szerintem nem is lesz ennek vege egy jo ideig.
    Beintos Borbathok, es nyakas Szaszok mindig lesznek. Csak az Isten tudja, hogy kinek van igaza s kinek mi van a lelkeben, de talan egy igazan szabad sajtoorganum segitene a helyzet megvaltoztatasan. habar….nem sok eselyt latok arra, hogy valaki itt ugy induljon, hogy nem mocskoja be magat valamelyik oldallal.

    kiabrandult udvarhelyi

  2. Szász Marci

    Ha már az Udvarhelyi média a téma azt szeretném megkérdezni, hogy a Entel-es Fény Tv indult-e be… S ha nem akkor van “halasztásuk”?
    Ugyanis tudtom szerint a hat hónapjuk rég lejárt….

  3. Autonóm néző

    Szerintem a nézőket is kellene büntessétek, nem csak a tévéadókat. Én olyan hálátlan néző vagyok,büntetést érdemlek! Péntek délután a DTV-n élőben kapcsolták az Akadémiát azért, hogy lássam miként alakul meg az AUTONÓMIA csatorna és én ehelyett az M2-n a Kultúrházat néztem. Néző az ilyen? Főleg ha erdélyi magyar. Igaz a Kultúrházban nem volt bevágva minden második vágóképnek az MTV elnöke . A DTV-n szerintem prémiumot oszt az elnök minden egyes inzertért ami őt ábrázolja, és a vágók ezek szerint jól keresnek.Az nem érdekel milyen autóval jár az RTL klub igazgatója, de milyen szerencsés az aki Trianonnak köszönhetően új Peugot 607-ben furikázhat, szolgálati és magánügyben egyaránt. Mi lenne most szegénnyel, ha minden magyar egy országban élne?

  4. azazello

    errol csak annyit, ha szasz jeno-re biztatok volna,valoszinu mar elne az ‘erdelyi tv’. :) de tv nincs es az eddig megpalyazott penz is “felszivodoban van”.

  5. Sanyi

    Attila!

    Miota Vasarhelyen beindult a Maros Tv eltunt a Mezzo, azaz atkerult az extra csomagba. Etno tv es mas hasonlo manele adok vannak, Mezzo nincs. hajra RD, hajra Vasarhely.

  6. uj szekoly

    Elég szomorú állapotok vannak Udvarhelyen. Sajnos igaza van Barbárnak, mert nemcsak a sajtóban, de szinte a hétköznapokban is, ha valaki nem tagsági, akkor beszükülhetnek a lehetõségei.
    Furcsának csak azt tartom, hogy még nem ébredtek fel az emberek Csipkerózsika álmukból…mert sajna de ez a város elaludt…
    Jenõ pedig azért van hatalmon, mert nem állitottak ellene alternativát, illetve valakik nagyon jól megegyeztek a háttérben, a többi csak porhintés…
    Sajnos itt mifelénk a gerinc sorvadás szindrómával állunk szemben, amelynek szinte nincs ellenszere…
    Egyik is, másik is ugyanabból a tõbõl akar lakmározni…ahogy nagyanyám mondta: egyik 19, a másik agy hiján 20….

  7. Administrator

    Senki nem vonja kétségbe, hogy mindekinek joga van a nap alatt. Egy UTV eljut a városba. Egy vállalkozó fizeti, s húzatja a fülébe. A másik amiről én beszélek, egy nagyon zavaros pályázat alapján született, stúdió, aki soha nem kért engedélyt arra, hogy műsort sugározzon a városban. Igaz jelenleg a Duna és az M2 kizárólagos beszállítója. A két csatornán az egész világban látható és közpénzből működik. A döntéshozók között van egy közéleti személy. Kétségbevonható az objektivitás???

    Mezzo ügy! Többen akarták már, hogy beleavatkozzam a kábelszolgáltatók műsorpolitikájába. Nem tehetem. Ha megalapozott kérés van segíthetek a kommunikációban. Mindezidáig, Marosvásárhelyen sem a Filharmónia, sem a Színház, sem az Egyetemek sem, a Művészeti Iskola, sem a tv nézők, nem tetttek bejelentést. Nem hallottam, hogy a területi rádió, vagy a helyi lapok foglalkoztak volna vele. Lehet ennyi jelenleg Marosvásárhely kultúrigénye?

  8. 6árőr

    És az különb, hogy Sepsiszentgyörgyön a polgármesteri hivatal szerződést köt a magán tévéadóval, hogy havi juttatás ellenében közlik a hivatal döntéseit, határozatait? Helyi szinten a hatalmi ágak szétválasztása nem olyan éles ezek szerint.

  9. Administrator

    Sajnos nem. Sok helyen léteznek ilyen szerződések, a lényeg, hogy az újságíró megőrizze szakmai tartását.
    Az mégis más helyzet mikor valaki, döntéshozó, működtet egy véleményformáló intézményt…

  10. Érintett

    A Szász Jenő stúdiójával kapcsolatban évek óta tévhitben élsz Kedves Attila! Meglepődnél, ha “felnyitná valaki a szemed”, és megtudnád, hogy kinek a stúdiójában, kik dolgoznak, kinek és hogyan tudósítanak mindenféle hatalmi, azaz Szász-féle befolyás nélkül. Szász már rég nem tudja irányítani a szóban forgó stúdiót.

  11. Administrator

    Itt az alkalom a “felnyitásra” tessen érvelni. Kinek a nevén van az alapítvány amelykben a tv működik stb… nagyon várom!!!!