Parlament




Ma a Parlementben kezdődött a nap. A Képviselőházban tárgyalták a film-törvényt. Bekérettek. Ezek azok a helyzetek amiket nem szeretek, sőt gyűlölök. Ott vannak a filmesek, nem egy, közeli barát és neked a tévések érdekeit kell védened. Mi is volt a “nagy tét”? Van egy szar törvénytervezet, ami arról szól, hogy a román filmnek úgy lészen pénze ha másoktól elvesszük. Fizessen a tv, a bevételeiből, fisessen a kábel tv a bevételeiből. A pénzt a minisztérium osztja szét. Véleményem szerint itt egyfajta államosításról van szó. Az állam elveszi a magánvállalkozások pénzeit és elosztja.
A filmesek arogánsak, verik az asztalt. Nekik pénz kell. Közben Ceausescu kedevenc filmrendezője, Sergiu Nicolaescu a mozitermek, privatizálásának leállítását kéri… 3%-ról vitatkozunk. Ennyit kellene a tévéknek fizetnie minden reklámszerzédésből, a film számára. Szerintem, ez sok. A Szenátusban megszavazták, hogy 1,5% filmre, 1,5% saját film gyártásra maradna a tévéknél. A filmesek fel vannak háborodva, hogy a tv filmet, a rövidfilmet és az animációt egy lapon említjük a “MŰVÉSZETTEL”. Egy menő román film 1 millió Euróba kerül és van, jó esetben, 2o ezer nézője… Ha átmegy a 3% akkor a tv-k mindent ki fognak találni, hogy ne fizessenek… Ha a tévéknek nem marad pénz akkor csak brazil meg argentin sorozatokat nézhetünk.
Gyaláznak a barátok rendesen, mert, hogy a MŰVÉSZET. Utolsó menedékként elmondom, hogy két éve elfogadtattam a Tanáccsal, hogy a filmek reklámozása ne essen a reklámszabályozás alá. Mai napig senki nem élt vele. Elcsodálkoznak, nem tudták. Tovább ordibálunk… Megjönnek e képviselők is. Mármint akik eddig hiányoztak és megkérnek, hogy menjünk ki, mert véget ért a meghallgatást. A folyóson már veregetik a vállamat a filmesek, hogy vagány hely a vásárhelyi filmfesztivál és egyáltalán, milyen jól értjük egymást. Nem értem, de ez volt. A politika előtt mindenki megbolondul?

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

4 válasz: “Parlament”

  1. Nándor (Nándika, vagy amit akartok)

    úgyse lehet “megvédeni” a román/bármilyen európai filmet az amerikai moziktól és délamerikai sorozatoktól, sohasem lehetett. lehet, hogy nem is akarja, hogy megmentsék. és valahogy mégis létezett, persze sokszor takaréklángon (mint most).

    és az állami pénzből készült film az úgyis mindig gyanús, nem is feltétlenül a művészi értékét tekintve, hanem az elosztás kritériumai miatt. ehh…

  2. Administrator

    A médiatörvény szerint 2007 január 1-től a hazzai csatornák 50%-ban európai műveket kell sugározzanak. Jelenleg ez az arány 10-15%.
    Az pénz eloszások valóban, mindíg az éppen uralkodó Hatalmak klientúráját érintik.
    Amúgy nyertünk a Képviselőházban, a tévéknél marad 1% saját gyártású művekre…

  3. uj szekoly

    Ez a kötelezõ nekem egy kicsit meredek…még, ha egyesek szerint ez jó célt szolgál is…mi ez a kódosdi??

  4. Administrator

    nem kód, A Határon Átlépő Televíziózás Irányelve előírja az európai identitás szolgálatát. Magyarán szó sincs globalizációról. Romániában amíg nem lesz 50% európai film, a tévékben, addig nem nyílnak meg a külföldi pályázatok.