90, Március




Ma és holnap van, a Véres marosvásárhely évfordulója. A román és a magyar csatornák elmondják, a saját variánsukat az eseményről, majd anélkül, hogy a szálak találkoznának, hazamennek a legények. Az elmúlt években sok riportfilmet, sok raportfilmet, visszaemlékezést láttam. Entellektüel meglátások, művészi érzékenységek, körmönfont elemzések, roppant leleplezések, váltották egymást… A nagy szent értelmiségi összeesküvés… valahogy senkinek nem jutott eszébe megszólaltatni, azokat az egyszerű falusi, városi embereket akik, nemzetiségre való tekintet nélkül, husánggal a kezükben egymásnak estek. Mert az esemény főszereplői ők voltak, ott voltam beszarva, láttam………. A NÉP? A NÉP A NÉP az isten adta nép, kit érdekel?… Gulyás Gyula egyszer megpróbálta, egyik dokumentumfilmjében, de sajnos a román beszélgetések, a pap, a tanító és a párttitkár színvonalán maradtak… Talán egyszer valakinek eszébe jut, egy ilyen beállítás is.

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

2 válasz: “90, Március”

  1. www.autodeterminare.com

    http://www.autodeterminare.com

  2. Sz.Cs.

    Én láttam egyszer egy riportfilmet, nem tudom, ki készítette, de abban görgényhodáki husángos cöránok szólaltak meg. Arra emlékszem, hogy a végén az egyik azt mondja: ha megismétlődne az eset, ő ugyanazt tenné, csak most a torku(n)kat is elvágná.