Erről (RTL Klub) ultoljára




“Az RTL Klub Magyarország területére kapott sugárzási engedélyt, világos tehát, hogy nincs keresnivalója Romániában. Hogy „extracsatornaként” mégis jelen lehet mindennapjainkban, mindenestéinkben? Oké, ha éppen nyemá focivébé, náturálmentye. Akkor dá. * Az RTL Klubnak nem üzlet a romániai sugárzás, csak jóindulatú gesztus, hogy átengedi mûsorait, vélekedett az illetékes bukaresti csúcsszerv alelnöke. Hehe. Olyan ez, mint mikor a vénlány állja az ölelést. Ne mondja senki, hogy egy magyarul sugárzó tévécsatornának nem üzlet, ha nézettségét „megpótolja” néhány ezer vagy százezer erdélyivel”
Nem kell megijedni nem én írtam a fenti magvast. Mivel az írója számára nem volt fontos a forrás megjelölése és a csúcsszerv alelnökének személye, gondolom senkit nem zavar, az idézett zavar szerzője is anonimitásban marad. Meg aztán nem is fontos. Oszlatni szeretném, annak aki valóban meg akarja érteni.
Az RTL Klub kereskedelmi csatorna. Elad bizonyos felületeket reklámnak és abból filmeket vesz, műsorokat készít, elküldi az alkalmazottakat nyaralni és hizlalja a tulajdonosok bankkontóit. Remélem eddig a romániai magyar újságírók, lelke kis agresszív csapata is tudja követni. Namármost a csatorna nézettséget mérik és az alapján kapják a reklámoztatóktól a pénzt. Ez a tevékenység kizárólag Magyarország területén folyik, az illető csatornára vonatkozóan. Magyarán lehet az RTL-nek százezer nézője Romániában az nem jelenik meg sehol. Következik, hogy ezért nem jár több pénz a csatornának.
A reklámozatók országban gondolkoznak. A Bingyom üdítő hiába világmárka, országonként versenyben állnak egymással a fiók vállalatok. Ha a Bingyom Magyarország reklámoz, akkor neki érdeke, hogy csak az országon belül lehessen vételezni, mert esetleg profitot hoz a Bingyom Romániának. Mennyivel egyszerűbb lenne az egész világon fogható Duna tv-ben reklámoznia a Bingyomnak, de nem teszi. Legalábbis a jelenlegi gazdasági mechanizmusok mellett nem. AZ RTL-nek folyton ügyelnie kell arra, hogy csak vegytiszta jogokkal ellátott műsorokat sugározzon a határon túlra.
Következtetés: semmilyen anyagi haszon nem származik a romániai sugárzásból, csak folytonos fejtörés az európai jogok betartásából. Remélem elég világos most már a helyzet.
Amit tenni kellene az a szerző jogrend és közvetítés szabályozás megváltozatása. Ez a politikusok dolga és ha a sajtó felhívna rá a figyelmet… de még nincs itt Kánaán….

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

9 válasz: “Erről (RTL Klub) ultoljára”

  1. kiss ferenc

    “Következtetés: semmilyen anyagi haszon nem származik a romániai sugárzásból, csak folytonos fejtörés az európai jogok betartásából”

    A továbbközvetítésből befolyó kábeldíj Ön szerint “semmi”?
    Melyik az a gazdasági társaság, amelyik ingyért “töri a fejét”?

  2. RS

    Akkor gondolom az emelt dijas sms es hasonlo dolgokon sem keresnek. Ha jol emlekszem, mar volt olyan “jatek” ezeken a kereskedelmi csatornakon, ahol hataron “tulrol” is lehetett “szavazni”. Nyilvan nem jotekonykodasbol adjak a musorukat romaniaban is. Ez uzleti alapon mukodik. Ha nem erne meg nekik, akkor biztosan nem csinalnak.

    Udv,
    Sanyi

  3. Administrator

    Az RTL nem kér semmilyen sugárzási díjat a romániai kábelszolgáltatóktól.
    Az SMS játék a TV2 Megasztár műsorában volt. Egyébb SMS-ek nem mennek át, már próbáltam én is… na de több pontosságot és kevesebb rosszindulatot.

  4. dzsokko

    na jo pontossag…vasarnap a nemet rtl ugy kozvetitete a meccset de ugy..bezzeg orajuk nem vonatkozik az eu szabvany..vagy mi?
    sot ebbe a pillanatban is adja fra.-svj. meccset..
    es nem zavarja senki oket..

  5. Sz.Cs.

    Korrekt ez az RTL Klub:)

  6. Administrator

    ok holnap megnézem, mia helyzet, de kellene tudom, merre van a kábeles rendszer és ki működteti?

  7. Jano

    Nem a marosvasarhelyi Nepujsag-bol van az idezet? B.D. Boloni Domokost fed ?

  8. dzsokko

    a varos ahol a nemet rtl vigan,zavaras nelkul kozvetit sepsiszentgyorgy..a kabeles azt hiszem az rcs!???

  9. Kiss Bence

    Miben különbözik mondjuk a német adók helyzete az rtltől?