egy újabb 7




Este köd Csíkban, hajnalban locspocs Bukarest. Lassan megszokom ezeket az éjszakai alvásokat az autóban. Ma szeminárium a Független Újságírók Központjában. Ralu kissé ideges mikor meglát bakancsban és farmerben, mit fog szólni az EU és az Angol nagykövet? Nem szóltak semmit. Hivatalosan is vitára bocsátották a romániai tévézésről szóló jelentést. Van 150 televízió amiből 3, TVR, PRO, Antena1 az össznézettség 50% -át mondhatják maguknak. 147 tévé a többi 50%. Naponta kb. 4 órát tévéznek tájainkon. A lakosság 73%-át befolyásolja a tévében látottak. A közszolgálati tévé az egész ország területén látható, a PRO 82%-kal és az Antena1 75%-kal következnek. A reklámpiac volumene 2004-ben 104 millió Euró volt. Az elmúlt időszak fő eseménye a szakosodott (tematikus) csatornák megjelenése volt. Ez a tendencia folytatódik a jövőben is. Sajnos még mindig nem világos a kép arról, hogy kik is a valódi médiatulajdonosok Romániában. Pl. Senki nem tudja hivatalosan kié a Realitatea Tv (www.realitatea.tv ) hírcsatorna. A jelentés felkéri a Parlamentet, hogy többet konzultáljon az Audiovizuális Tanáccsal. További megállapítás: alacsony az újságírók javadalmazás és ez könnyen vezet korrupcióhoz. A tanulmány rövidesen olvasható lesz a www.cji.ro címen. Arról vitatkoztunk, hogy a még nem működő piacgazdaság miatt, a csatornák nem csak a piacról kénytelenek megélni. Magyarán sokan kapcsolódnak különböző gazdasági érdekcsoportosulások köré. Ahol gazdasági értékcsoportok vannak ott politikusnak is kell lennie. Magyarán nem beszélhetünk még egy teljesen független médiáról. Hozzászólásomban elmondtam a vidéki helyzetet. A különböző vidéki médiák még jobban alá vannak vetve a gazdasági és politikai érdekeknek. Egy százezres városban szinte lehetetlen a piacról megélni. A különböző műsorszolgáltatók szerződnek a polgármesteri hivatalokkal és „megegyeznek” a hírek tartalmáról. Ilyen eset Marosvásárhely ahol a polgármesternek „garantált” pozitív médiaszereplése van. Természetesen ha a helyi tanácsok komolyan dolgoznának ezeket a dolgokat meg lehetne szüntetni… Abban maradtunk, hogy az ország különböző részein hír tartalom elemzést fogunk készíteni, a helyi politika, gazdaság és média viszonyában.
Délután osztottuk, szoroztuk, a szerzőijogról készülő törvényt. Nagyon sokat akarnak a műsorszolgáltatóktól, ami nem jó mert a befektetések kárára megy.
Közben volt egy DAKINO fesztivál. A megnyitón voltunk vagy ötvenen. Sajnos egy ilyen rendezvény felszívódik egy ekkora városban. A költségvetés 700.000 Euró volt. Ennyiből meg tudnám rendeni tízszer Vásárhelyen. Na mindegy a konkurenciáról vagy jót vagy semmit. M.Tóth Géza nyert, Kenyeres Bálint különdíjat kapott. Nagyon szurkoltam Csáky Lacinak de most ő nem kapott díjat. Amúgy nagy volt a magyar jelenlét.
Na aholgy egy rádiós mondta: kelmmes hetet és hitet mindenkinek.

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

11 válasz: “egy újabb 7”

  1. Schneider Tibor

    Kedves Attila !
    Most Kolozsváron éppen magyarul megy a Cartoon Network. A gyerekeim nagyon megörültek neki, pedig elég hülye rajzfilmek mennek- de most ezt nézik amíg ezt a “műszaki hibát” a UPC megoldja. Vagy célba ért az 5000 aláírás?
    üdvözöl Schneider T

  2. Administrator

    A UPC-vel a legnehezebb “zöldágra vergődni”. Amerikai menedzsment és a híres amerikai tolerancia nem létezik mire tájainkra érnek. A nagy európai igazgató Kovács Nimród, nehéz meggyőzni, hogy Romániában nem csak románok vannak. Ne csüggedjetek, nem felejtettem el Kolozsvárt. Amúgy én áttérnék Digire.
    Láttam a félő közvetítést. Ha lehet egy 5letet adni, látogassatok el Farkaslakára, a Tamási múzeumba és nézzétek meg azt a szörnyű proletkultos berendezést. S ha már arra jártok, próbáljatok meg behatolni a korondi múzeumba is. Csók a családnak.

  3. Sándor Szilárd

    Mindig ilyen zsúfoltan indul a heted ? A múlt héten is éjszakázással érekztél az új “hétbe”.

    Hát fogadd szeretettel e kis elmélkedés-féle kitérőt, pihenj amíg olvasod …

    .-.. amit írsz a médiáról én úgy értem a “média erkölcse” alá van rendelve a gazdasági és politikai érdekeknek .. ha egyáltalán értelme van e megállapításnak .. nem tudom … hisz az erkölcs nem lehet alárendelve az érdekeknek, vagy igen ..? Hogyan “érdemes” erköcsösnek lenni a médiában (is) gondolkozhatnánk el arról amit írtál … és ide jönne be az a bizonyos szűrő-szerep amit írtál előbb az egyházaktól amit elvárásként olyan szépen és egyérteműen megfogalmaztál …

    … az is érdekes hogy a hitet is a kellemes dolgokhoz közelítik … igen… hát kellemes amikor üdvözít … de az üdvösséghez csak a megváltáson keresztül lehet eljutni (nemde? ), a megváltáshoz pedig hozza tartozik az áldozat is, az áldozatról pedig azt állítani hogy kellemes az már több mint önkínzás :-) … de ki az az ember aki szeretne mindig lelkiismeret-furdalásban élni, megváltás nélkül, örökös frusztráltságban és nem hozna áldozatot azért lelki tisztulásáért … ezután jöhet csupán az ami kellmes lehet számára, csakhogy sajnos legtöbször a felszínes dolgokkal szeretünk csupán fogalkozni és azt keresni ami kellemes , de hogy ennek értéke is legyen és így szabadító is egyben .. arról már szeretünk inkább hát nem gondolkozni .. pedig a neylon-almának nincs semmi íze , mégha olyan szép is lenne mint az eredeti alma.. és még csak nem is táplál … nó jó elteológiáztam egy szójátékot … az adventi úton kevesebb ködöt neked és nem-csúszós utat ha még lesz vezetni-valód

    barátsággal:

    Szilárd

  4. Administrator

    Van bennem egy nagy konfliktus. Nemsokára lejár a mandátumom (hét hónap) és nem tudom mit csináljak. Elkezdtem kipróbálni a “civil életet”. Belementem egy előadássorozatba Nagy Istvánnal. A tegnap Csíkszeredában öt órát voltunk színpadon. Teltház volt, jó volt. Ennek az ára az éjszakai utazás. Nem tudom mit csináljak, most párhuzamosan megy a két dolog, plusz a doktori disszertációm. Úrákat kell tartani Kolozsváron, Marosvásárhelyen…. na ez az én keresztem. Nem panaszkodom, magam választottam a ritmust. Amúgy köszönöm a kedves szavakat.

  5. Sanyi

    Sikerult az Udvarhelyi Astralosokkal beszelni? Csak azert irok, nehogy elfelejtsd. Amugy en is digire akarok valtani. Mi megy azon magyarul? PL. National Geographic, Discovery, Eurosport megy?

  6. andi

    Szia!
    Azt hiszem értem a “zárszót”…:-) Neked is…:-))
    S két tárgyalás között gyakorold a cipőtisztítást! A Mikulás figyel téged (is)
    :-)

  7. uj szekoly

    Szia Attila!!

    Sokszor nehéz a választás a közszereplés( mármint emberek érdekében) és a “nyugodt civil” élet között (ebben az esetben fellépések et co.). Viszont úgy érzem szüksége van ennek a társadalomnak olyan emberekre, akik meg akarják és meg is tudják mutatni az elferdüléseket. Másfelöl. szerinted kihez fordulhatna majd az a sok panaszos, ha nem leszel ott?? Persze ettõl nem kell elszálljon az ember, hanem felelõségteljesen megcsinálja, ami rá mérettetett!
    Az is igaz, hogy mondhatnád, van családod, van egy életed, szeretnél mást is csinálni… El lehet ezt is fogadni… It’s your choice… De gondold jól meg!!
    Akárhogy döntesz Isten áldjon Vót diákod Zoltán

  8. Administrator

    Zoli Drága, mindenki pótolható és van mikor a pótlás sokkal jobb. Nagy utat jártam, az elműlt öt évben, mert nem kergetett Édesanyám a zongora körül, hogy hivatalnok legyek. Továbbá, azt érzem, hogy a nagy dolgok lejártak. Európai csatlakozás,egvan, törvény jó, magyar csatornák itt vannak… Most már egy nyugodt hivatalnok kell, aki ellenörzi a szabályok betartását . Lehet nem én vagyok az. Nem tudom, nem tudom, nem tudom… amúgy jól vagytok? Mi van Udvarhelyen? Üdv Finczinek és aki megérdemli.

  9. Administrator

    Sándor, az udvarhelyiekkel én nem beszélhetek, mert ők nem döntenek. Ma beszéltem az Astral-UPC menedzsmenttel és megígérték, hogy december 1.-én meglesz. Kérlek szóljatok vissza, ha megtörtént.

  10. szmöre

    szia Attila, ha már ennyire tele a padlás hét elején akkor nagyon bele kén’ kapni, mert elképzelem mi vár még Rád a héten. a senki sem pótolhatatlan alapelv elképzelhető, hogy a Te esetedben is igaz lesz, de mi van ha mégsem. ugyanolyan jogerővel maradhatnál is, hiszen ismered már a rendszert, ki lenne tehát alkalmasabb a rendszer ellenőzésére, mint az, aki felépítette. akkor pedig kár rágyúrni a civil életre. ha sem egyik sem másik nem lesz igaz, akkor legalább arra ügyelj, hogy ha már nem kellett zongorán körbezavarni, hogy odakerülj, ne is seprűzzenek ki, mint Marton Lili “Taligás királyát” Százszorszép Szigetéről. :)

    További kellemes? (inkább nyugost) hetet,

  11. szmöre

    juteszembe, Cartoon Network román szinkron powered by (realizat de:)) Zone Studio Oradeja..maga a förtelem.

    I am Weasel:)