Szász János író, 1927-2006




Mindenki Szász Jancsija itthagyott minket. Habár hetek óta tudtuk, hogy nagyon nagy a baj, mégis most hihetetlen az egész… Szabálytalan életműve előtt hódolat, szomorú lesz nélküle. Nyugodjék békében. A következő részlet a Korunkban jelent meg az idén márciusban, a kérdéseket Bányai Éva tette fel:

Most megoldható sok minden, amit közvetlenül a háború után is gondoltam, különösen a román–magyar viszonyra vonatkozóan, újból, és egyáltalán, a magyar egyenjogúságról. ’89. december 22-én reggel a Majtényi lányok bevittek a Rádióhoz, mondtam egy szöveget, s az valahogy nem került be csak tíz év után, s akkor is azt mondtam, hogy itt ütött a szabadság órája, de a szabadság a testvére nélkül nem ér semmit, az pedig az egyenlőség. Egyenlő jogokat a romániai magyarságnak. Lényegében ezt írtam – mindent félretéve, elhanyagolva az összes irodalmi terveimet, mindent –, tíz hosszú éven keresztül mindent a publicisztikának áldoztam. Én mindent kaptam: MÚRE életműdíjat, Pulitzer-díjat Magyarországról, Aranytollat a Magyar Újságírószövetségtől, csak az ügyek nem állnak olyan jól. Most már nem tudok rendszeresen publicisztikát írni, idestova négy éve, hogy a szememmel ez a nagy baj

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

Egy válasz: “Szász János író, 1927-2006”

  1. Sugár T.

    remeljuk ott ahol van jobb neki most. Nyugodjek bekeben