Petőfi: negyvenesek kerüljenek!
Az adón – amely a 18-39 éves korosztályt szólítja meg – a zene játssza a főszerepet; a világ minden tájának legfrissebb és legsikeresebb termése mellett hangsúlyt fektetnek a fiatal hazai tehetségek bemutatására is, olyan igényes zenéket sugározva, amelyek más rádiók kínálatában nem szerepelnek.
“Nagyon zene” – fogalmazza meg tömören a megújult Petőfi szlogenje a célt, a sávos műsorstruktúra pedig a Magyar Rádió közleménye szerint követi majd a hallgatók életritmusát. (MTI)

A fenti cikk, amit a www.nol.hu felületen olvastam, világosan adja tudtomra, hogy a közszolgálati rádióra ne számítsak. Ok, rendben, megértettem. De: valaki összeszámolta, hogy Magyarországon hány olyan kereskedelmi rádió van amelyik a 18-39 (miért pont 39?) korosztálynak szól? Húsz, vagy ötven esetleg száz? Nosza akkor legyen a közszolgálatiban is. Az egész társadalom fizeti ugye az adót 18-tól 120-ig, nos ebből a pénzből a Petőfi Rádió honorálja a 18-39-et méghozzá zenével. Gondolom nem Presserről van szó, mert elmúlt 39 és Lovasi is csak az év végéig hallgathatja. Na szóval zenét a magyar fiataloknak. Ebből volt a legnagyobb hiány. Ez a korosztály detektoros rádióval rohangált, hogy halljon már valami „nagyon zenét” Többen ezért disszidáltak.
Számoljunk, van ugye egy Kossuth, olyan jólfésült 60 és a Kerepesi közötti korosztálynak, van egy Bartók csupa komolyzenével és nulla marketinggel és most lesz egy 18-39. Mikor arról hallottam, hogy átrendezik az adót meg voltam, győződve, hogy a Petőfi, a Bartók mintájára, művészeti adó lesz, irodalom, színház, fesztiválok fóruma… Istenem micsoda országban élünk? Most jut eszembe én nem is élek Magyarországon…és ez néha megnyugtató

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

10 válasz: “Petőfi: negyvenesek kerüljenek!”

 1. sanyi

  Na aztan Boldog Szulinapot möj.

 2. EL LOBO - A farkas

  Kedves Attila!
  A gondolatodon – “én nem is élek Magyarországon…és ez néha megnyugtató” – jót, de egyszersmind keserűt mosolyogtam, és eszembe jutott az a néhány sor is, amit Balla D. Károly, Ungvárott (Ukrajna) élő magyar író írt a magyar miniszterelnöknek, amelyben kifejti: a külhoni kisebbség ügyei akkor lehetnek csak rendben, ha a bel-magyar ügyek szénája is rendben leend, ha nem gyűr mindent maga alá a galádul viaskodó politika, stb.
  Erre megjegyeztem, hogy ott tartunk, hogy a külhoni kisebbségi magyar emel már szót az anyaországi magyarért – és sajnos ebben a helyzetképben van is valami!
  Gondolatod tehát újabb adalék ahhoz, hogy felismerjük: elmúltak már azok az idők, amikor a külhoni magyar kisebbség (esetleg) szájtátva, irigykedve néz Magyarországra, a gazdag és szép életű anyaországra és lakóira.
  Ezen MINDEN magyarországi politikusnak el kellene kicsinyt gondolkoznia!

 3. gombosék

  Hát ez már mindennek az alja :(
  30 éves vagyok. Rohanó, rádiót ritkán hallgató. Ám édesanyám évekig szinte minden nap bekopogott ajtómon, hogy “most, most kapcsolj oda, érdekes dolgokról van szó” …és ez volt a Petőfi.

  Volt a Petőfi.

  Édesanyám teljes kétségbeesetten hallotta az utolsó adásokat.
  Szinte a barátai búcsúztak el, évtizedes megszokott, érdekes, sőt értékes műsorok készítői. Az örök remény volt ez a csatorna. Hogy fogyasztói társadalom ide- vagy oda, de még vannak emberek, akik tisztelik aszó hatalmát. Akik arra használják a rádiót, amire kitalálták.

  Hát ennek vége. És nem az elkövetkező zenék minőségén múlik most a szomorúságunk. Inkább csak az agyam sarkában sikít valami. Egyel kevesebb helyről jön majd információ, ami az agyunkat gondolkodásra stimulálja.

  Tinglitangli boldogságot, plázát és autópályát mindenkinek…jöjjön a sötét boldogság.

 4. Nagy István

  “… mikor a külhoni magyar kisebbség (esetleg) szájtátva, irigykedve néz Magyarországra, a gazdag és szép életű anyaországra és lakóira” – írta EL LOBO – A farkas.

  Mikor volt az?
  Magyar kisebbségek? 1920 után.
  Irigykedve? 1970-es évek?
  Gazdag? 1912 június 4-e előtt?
  Szép? Mint imént?
  Szép életű? 1867 – 1920?

 5. Márta

  Végre az inerneten hallgatni lehetett, de már vége. Elkeserítő és gyalázat, amit a Petőfivel tettek ezek a bősz nagyképű, ostobák. Gondolok a Magyar Rádió vezetőségére. Biztos mind 39 évesek, és zenei meg egyéb műveltségük és igényük eddig terjed. Miért ne hülyítenék tovább az amúgy sem túl igényes és műveletlen magyar állampolgárokat. A nép ne gondolkozzon, hallgasson, vagy hallgasson ipari zenét. Most már jó lenne, ha a másik két adót nem miskárolnák ki. Egyébként én leginkább a 25 éves Kabarécsütörtököt sajnálom a legjobban. Isten nyugtassa kis ideig, és támassza fel.

 6. inyus

  Én ugyan közel sem vagyok 60 meg a Kerepesi között, és rádiót is keveset hallgatok, de ha mégis, akkor a Kossuthot kapcsolom be, mert elég érdekes témákat tudnak feszegetni.
  Nemrég beteg voltam, otthon kellett feküdnöm, egész nap Kossuthot hallgattam és többek között volt pl. egy érdekes összeállítás a spanyol polgárháborúról.
  Ja, Csak annyit akartam, hogy szerintem a Kossuth nem annyira reménytelen…

 7. mlg

  Egy kis izelitő a magyar rádió forumjáról…
  Hajrá Petőfiiiiii, igy kell leszoktatni az embereket, hogy ne hallgassanaka többet magyar közszolgálati rádiót…

  “Üdv mindenkinek.
  Hát az tényleg nagyon durva volt: amikor ma délután meghallottam a román manele zeneszámot a Petőfin, azt hittem, valami baj van a fülemmel. Ez afféle Lagzi Lajcsi alatti színvonal.
  Talán nem árt, ha a szerkesztők is megtudják, hogy ezt az alantas műfajt (amelyhez képest a nóta legalábbis Straussi magaslatokban tanyázik) a Román Közszolgálati Rádió egyetlen csatornája sem sugározza.
  Mert nem süllyednek olyan mélyre. A magyar fiataloknak meg most ezt adják. Pl. magyar zene helyett is. Mert az ÁLLÍTÓLAG nem kell. Csak kiskanállal. Kávéskanállal.
  És semmi a tegnapból, nehogy az istenért legyen valamiféle értékfolytonosság-azonosságtudatunk. Mert még a végén kifejlődhet, ha azt a nagyon ciki, pfúj, pfúj pfúj Omegát, Konczot, LGT-t, Minit, Zoránt, Bikinit, Napoleon Boulevard-t, Eastet, Deák Billt, HBB-t, Koncz Zsuzsát, Vincze Lillát, Republicot, P.Mobilt, Piramist, Müller Péter Sziámit, 100 Folk Celsiust, V Moto Rockot, Földes Lászlót (szólóban), Vikidált, Beatricét, Cseh Tamást, Ismerős Arcokat, Solarist, Kormoránt, Kampec Dolorest, URHt …… hallgatunk. Kéretik megfigyelni, hogy a (befejezetlen) listán többségben vannak a még aktív, és jelentős számban a progresszív, alternatív ÉRTÉKES magyar előadók… És akkor ezeket még kiegészíthenék – ha LENNE zenei kultúrájuk – , az remek erdélyi (Baróti)
  Transylmania, vagy a kolozsvári (de Magyaroszrágon is koncertezett) Knock Out dalaival. Hogy csak kettőt említsek a határon túlról, és csak Erdélyből. De hát érdekli a magyar közszolgálati könnyűzenei magyar Petőfit a MAGYAR zenei kultúra?…. Ha már román is zenét akarnak sugározni ( mert végül is miért ne, akár albán t, kínait is lehet, nem ezzel van a baj), akkor válasszanak ÉRTÉKES román zenét. Mert olyan is van.
  Tegnapi is, mai is. Esetleg tippekkel is szolgálhatok.
  Fenti soraimmal kapcsolatban érdeklődve várom mások véleményét is.
  Szép estét.” – István

 8. Administrator

  sajnos Románia és ezen belül Erdély január 1.-i Eu-s csatlakozása “nem tett kárt” a magyarországi médiában. Semmi nem változott, szerkesztői szinten. Ami a Petőfit illeti: logikusnak láttam volna egy irodalmi, művészeti rádiót minden korosztálynak. Az irodalom és a művészet mindig pénzbe kerül, nosza közszolgálat rajta! Nem így lett.

 9. Jano

  Zenét máshol is tudtunk halgatni, de a Petőfi sajátos , müsorai hiányozni fognak.

  Igy könnyü rádiót szerkeszteni, elkészitik a play-listet, s időnként bejön a hirólvasó. Igy a Petőfit semmi sem külömbözteti meg a többszáz kereskedelmi rádiótól. Nem tudom ha valami jól müködik azt miért kell elrontani ? (a CNA megadta volna az engedélyt egy ilyen müsorrácsra ?)

  A mai müsor ez :
  2007 Június 06. – Petőfi, 23. hét, Szerda

  00.00: Himnusz
  00.02: Zenei válogatás
  01.00: Zenei válogatás
  02.00: Zenei válogatás
  03.00: Zenei válogatás
  04.00: Zenei válogatás
  05.00: Zenei válogatás
  06.00: Hírek, Időjárás
  06.03: Zene ébredéshez
  06.30: Hírpercek
  Benne: hírek, körzeti időjárás, közlekedés, sport (5 perc)
  07.00: Hírek, Időjárás, Közlekedés
  07.30: Hírek, Időjárás, Közlekedés
  08.00: Hírek, Időjárás, Közlekedés
  08.30: Hírek, Időjárás, Közlekedés
  09.00: Hírek, Időjárás, Közlekedés
  09.02: Sporthírek
  Napi sportszerkesztő: Kalapos Mihály
  09.30: Hírek, Időjárás, Közlekedés
  10.00: Hírek, Időjárás, Közlekedés
  10.03: Zene munkához
  11.00: Hírek, Időjárás, Közlekedés
  11.02: Sporthírek
  12.00: Hírek, Időjárás, Közlekedés
  13.00: Hírek, Időjárás, Közlekedés
  13.02: Sporthírek
  14.00: Hírek, Időjárás, Közlekedés
  15.00: Hírek, Időjárás, Közlekedés
  15.02: Sporthírek
  16.00: Hírek, Időjárás, Közlekedés
  16.03: Zene tanuláshoz
  16.30: Közlekedés
  17.00: Hírek, Időjárás, Közlekedés
  17.02: Sporthírek
  17.30: Közlekedés
  18.00: Hírek, Időjárás, Közlekedés
  18.30: Közlekedés
  19.00: Hírek, Időjárás, Közlekedés
  19.02: Sporthírek
  19.03: Kultúrfitnesz
  Élet, erő, egészség Személyi edző: Horváth Gergely Klubedzők: Czégé Anikó, Mikó Róbert, Milcsevics Enikő, Nagy Ramóna
  20.00: Hírek, Időjárás, Közlekedés
  20.03: Zene olvasáshoz
  22.00: DJ szett
  Dj Palotai: Tempók Worldmusic (Mitsoura, Stefano Miele, Dunkelblunt, Amsterdam Klezmer Band, Fanfare Ciocarlia) Szerkesztő: Turai Tamás
  23.00: Zenei válogatás

 10. easy

  Szerintem ok is szerettek volna mar egy radioadot, amelyik vegre hasznot is hoz, el lehet jobb penzert adni a reklamidoket.
  Egyebkent belehallgattam, nekem tetszik a zene, amit jatszanak, nem Juventus, Danubius stilus. Leginkabb a nalunk letezo Radio Guerilla-hoz hasonlitanam a zenestilust. Na peldaul, az is egy udito szinfolt a hazai eterben, szamomra…
  Egyebkent, lattam, hogy rajta van a comment:com -on is ez a blogbejegyzes, az ott hozzaszolok nagytobbsegenek tetszik ez a valtas. Es amiert az ado szlogenje az, hogy a 18-39 -es korosztalynak szol, nem feltetlenul csak ennek a retegnek szol, elvegre pl. Rolling Stones-t miert ne hallgathatnanak a 39 felettiek.