Petőfi: negyvenesek kerüljenek!




Az adón – amely a 18-39 éves korosztályt szólítja meg – a zene játssza a főszerepet; a világ minden tájának legfrissebb és legsikeresebb termése mellett hangsúlyt fektetnek a fiatal hazai tehetségek bemutatására is, olyan igényes zenéket sugározva, amelyek más rádiók kínálatában nem szerepelnek.
“Nagyon zene” – fogalmazza meg tömören a megújult Petőfi szlogenje a célt, a sávos műsorstruktúra pedig a Magyar Rádió közleménye szerint követi majd a hallgatók életritmusát. (MTI)

A fenti cikk, amit a www.nol.hu felületen olvastam, világosan adja tudtomra, hogy a közszolgálati rádióra ne számítsak. Ok, rendben, megértettem. De: valaki összeszámolta, hogy Magyarországon hány olyan kereskedelmi rádió van amelyik a 18-39 (miért pont 39?) korosztálynak szól? Húsz, vagy ötven esetleg száz? Nosza akkor legyen a közszolgálatiban is. Az egész társadalom fizeti ugye az adót 18-tól 120-ig, nos ebből a pénzből a Petőfi Rádió honorálja a 18-39-et méghozzá zenével. Gondolom nem Presserről van szó, mert elmúlt 39 és Lovasi is csak az év végéig hallgathatja. Na szóval zenét a magyar fiataloknak. Ebből volt a legnagyobb hiány. Ez a korosztály detektoros rádióval rohangált, hogy halljon már valami „nagyon zenét” Többen ezért disszidáltak.
Számoljunk, van ugye egy Kossuth, olyan jólfésült 60 és a Kerepesi közötti korosztálynak, van egy Bartók csupa komolyzenével és nulla marketinggel és most lesz egy 18-39. Mikor arról hallottam, hogy átrendezik az adót meg voltam, győződve, hogy a Petőfi, a Bartók mintájára, művészeti adó lesz, irodalom, színház, fesztiválok fóruma… Istenem micsoda országban élünk? Most jut eszembe én nem is élek Magyarországon…és ez néha megnyugtató

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

10 válasz: “Petőfi: negyvenesek kerüljenek!”

  1. sanyi

    Na aztan Boldog Szulinapot möj.

  2. EL LOBO - A farkas

    Kedves Attila!
    A gondolatodon – “én nem is élek Magyarországon…és ez néha megnyugtató” – jót, de egyszersmind keserűt mosolyogtam, és eszembe jutott az a néhány sor is, amit Balla D. Károly, Ungvárott (Ukrajna) élő magyar író írt a magyar miniszterelnöknek, amelyben kifejti: a külhoni kisebbség ügyei akkor lehetnek csak rendben, ha a bel-magyar ügyek szénája is rendben leend, ha nem gyűr mindent maga alá a galádul viaskodó politika, stb.
    Erre megjegyeztem, hogy ott tartunk, hogy a külhoni kisebbségi magyar emel már szót az anyaországi magyarért – és sajnos ebben a helyzetképben van is valami!
    Gondolatod tehát újabb adalék ahhoz, hogy felismerjük: elmúltak már azok az idők, amikor a külhoni magyar kisebbség (esetleg) szájtátva, irigykedve néz Magyarországra, a gazdag és szép életű anyaországra és lakóira.
    Ezen MINDEN magyarországi politikusnak el kellene kicsinyt gondolkoznia!

  3. gombosék

    Hát ez már mindennek az alja :(
    30 éves vagyok. Rohanó, rádiót ritkán hallgató. Ám édesanyám évekig szinte minden nap bekopogott ajtómon, hogy “most, most kapcsolj oda, érdekes dolgokról van szó” …és ez volt a Petőfi.

    Volt a Petőfi.

    Édesanyám teljes kétségbeesetten hallotta az utolsó adásokat.
    Szinte a barátai búcsúztak el, évtizedes megszokott, érdekes, sőt értékes műsorok készítői. Az örök remény volt ez a csatorna. Hogy fogyasztói társadalom ide- vagy oda, de még vannak emberek, akik tisztelik aszó hatalmát. Akik arra használják a rádiót, amire kitalálták.

    Hát ennek vége. És nem az elkövetkező zenék minőségén múlik most a szomorúságunk. Inkább csak az agyam sarkában sikít valami. Egyel kevesebb helyről jön majd információ, ami az agyunkat gondolkodásra stimulálja.

    Tinglitangli boldogságot, plázát és autópályát mindenkinek…jöjjön a sötét boldogság.

  4. Nagy István

    “… mikor a külhoni magyar kisebbség (esetleg) szájtátva, irigykedve néz Magyarországra, a gazdag és szép életű anyaországra és lakóira” – írta EL LOBO – A farkas.

    Mikor volt az?
    Magyar kisebbségek? 1920 után.
    Irigykedve? 1970-es évek?
    Gazdag? 1912 június 4-e előtt?
    Szép? Mint imént?
    Szép életű? 1867 – 1920?

  5. Márta

    Végre az inerneten hallgatni lehetett, de már vége. Elkeserítő és gyalázat, amit a Petőfivel tettek ezek a bősz nagyképű, ostobák. Gondolok a Magyar Rádió vezetőségére. Biztos mind 39 évesek, és zenei meg egyéb műveltségük és igényük eddig terjed. Miért ne hülyítenék tovább az amúgy sem túl igényes és műveletlen magyar állampolgárokat. A nép ne gondolkozzon, hallgasson, vagy hallgasson ipari zenét. Most már jó lenne, ha a másik két adót nem miskárolnák ki. Egyébként én leginkább a 25 éves Kabarécsütörtököt sajnálom a legjobban. Isten nyugtassa kis ideig, és támassza fel.

  6. inyus

    Én ugyan közel sem vagyok 60 meg a Kerepesi között, és rádiót is keveset hallgatok, de ha mégis, akkor a Kossuthot kapcsolom be, mert elég érdekes témákat tudnak feszegetni.
    Nemrég beteg voltam, otthon kellett feküdnöm, egész nap Kossuthot hallgattam és többek között volt pl. egy érdekes összeállítás a spanyol polgárháborúról.
    Ja, Csak annyit akartam, hogy szerintem a Kossuth nem annyira reménytelen…

  7. mlg

    Egy kis izelitő a magyar rádió forumjáról…
    Hajrá Petőfiiiiii, igy kell leszoktatni az embereket, hogy ne hallgassanaka többet magyar közszolgálati rádiót…

    “Üdv mindenkinek.
    Hát az tényleg nagyon durva volt: amikor ma délután meghallottam a román manele zeneszámot a Petőfin, azt hittem, valami baj van a fülemmel. Ez afféle Lagzi Lajcsi alatti színvonal.
    Talán nem árt, ha a szerkesztők is megtudják, hogy ezt az alantas műfajt (amelyhez képest a nóta legalábbis Straussi magaslatokban tanyázik) a Román Közszolgálati Rádió egyetlen csatornája sem sugározza.
    Mert nem süllyednek olyan mélyre. A magyar fiataloknak meg most ezt adják. Pl. magyar zene helyett is. Mert az ÁLLÍTÓLAG nem kell. Csak kiskanállal. Kávéskanállal.
    És semmi a tegnapból, nehogy az istenért legyen valamiféle értékfolytonosság-azonosságtudatunk. Mert még a végén kifejlődhet, ha azt a nagyon ciki, pfúj, pfúj pfúj Omegát, Konczot, LGT-t, Minit, Zoránt, Bikinit, Napoleon Boulevard-t, Eastet, Deák Billt, HBB-t, Koncz Zsuzsát, Vincze Lillát, Republicot, P.Mobilt, Piramist, Müller Péter Sziámit, 100 Folk Celsiust, V Moto Rockot, Földes Lászlót (szólóban), Vikidált, Beatricét, Cseh Tamást, Ismerős Arcokat, Solarist, Kormoránt, Kampec Dolorest, URHt …… hallgatunk. Kéretik megfigyelni, hogy a (befejezetlen) listán többségben vannak a még aktív, és jelentős számban a progresszív, alternatív ÉRTÉKES magyar előadók… És akkor ezeket még kiegészíthenék – ha LENNE zenei kultúrájuk – , az remek erdélyi (Baróti)
    Transylmania, vagy a kolozsvári (de Magyaroszrágon is koncertezett) Knock Out dalaival. Hogy csak kettőt említsek a határon túlról, és csak Erdélyből. De hát érdekli a magyar közszolgálati könnyűzenei magyar Petőfit a MAGYAR zenei kultúra?…. Ha már román is zenét akarnak sugározni ( mert végül is miért ne, akár albán t, kínait is lehet, nem ezzel van a baj), akkor válasszanak ÉRTÉKES román zenét. Mert olyan is van.
    Tegnapi is, mai is. Esetleg tippekkel is szolgálhatok.
    Fenti soraimmal kapcsolatban érdeklődve várom mások véleményét is.
    Szép estét.” – István

  8. Administrator

    sajnos Románia és ezen belül Erdély január 1.-i Eu-s csatlakozása “nem tett kárt” a magyarországi médiában. Semmi nem változott, szerkesztői szinten. Ami a Petőfit illeti: logikusnak láttam volna egy irodalmi, művészeti rádiót minden korosztálynak. Az irodalom és a művészet mindig pénzbe kerül, nosza közszolgálat rajta! Nem így lett.

  9. Jano

    Zenét máshol is tudtunk halgatni, de a Petőfi sajátos , müsorai hiányozni fognak.

    Igy könnyü rádiót szerkeszteni, elkészitik a play-listet, s időnként bejön a hirólvasó. Igy a Petőfit semmi sem külömbözteti meg a többszáz kereskedelmi rádiótól. Nem tudom ha valami jól müködik azt miért kell elrontani ? (a CNA megadta volna az engedélyt egy ilyen müsorrácsra ?)

    A mai müsor ez :
    2007 Június 06. – Petőfi, 23. hét, Szerda

    00.00: Himnusz
    00.02: Zenei válogatás
    01.00: Zenei válogatás
    02.00: Zenei válogatás
    03.00: Zenei válogatás
    04.00: Zenei válogatás
    05.00: Zenei válogatás
    06.00: Hírek, Időjárás
    06.03: Zene ébredéshez
    06.30: Hírpercek
    Benne: hírek, körzeti időjárás, közlekedés, sport (5 perc)
    07.00: Hírek, Időjárás, Közlekedés
    07.30: Hírek, Időjárás, Közlekedés
    08.00: Hírek, Időjárás, Közlekedés
    08.30: Hírek, Időjárás, Közlekedés
    09.00: Hírek, Időjárás, Közlekedés
    09.02: Sporthírek
    Napi sportszerkesztő: Kalapos Mihály
    09.30: Hírek, Időjárás, Közlekedés
    10.00: Hírek, Időjárás, Közlekedés
    10.03: Zene munkához
    11.00: Hírek, Időjárás, Közlekedés
    11.02: Sporthírek
    12.00: Hírek, Időjárás, Közlekedés
    13.00: Hírek, Időjárás, Közlekedés
    13.02: Sporthírek
    14.00: Hírek, Időjárás, Közlekedés
    15.00: Hírek, Időjárás, Közlekedés
    15.02: Sporthírek
    16.00: Hírek, Időjárás, Közlekedés
    16.03: Zene tanuláshoz
    16.30: Közlekedés
    17.00: Hírek, Időjárás, Közlekedés
    17.02: Sporthírek
    17.30: Közlekedés
    18.00: Hírek, Időjárás, Közlekedés
    18.30: Közlekedés
    19.00: Hírek, Időjárás, Közlekedés
    19.02: Sporthírek
    19.03: Kultúrfitnesz
    Élet, erő, egészség Személyi edző: Horváth Gergely Klubedzők: Czégé Anikó, Mikó Róbert, Milcsevics Enikő, Nagy Ramóna
    20.00: Hírek, Időjárás, Közlekedés
    20.03: Zene olvasáshoz
    22.00: DJ szett
    Dj Palotai: Tempók Worldmusic (Mitsoura, Stefano Miele, Dunkelblunt, Amsterdam Klezmer Band, Fanfare Ciocarlia) Szerkesztő: Turai Tamás
    23.00: Zenei válogatás

  10. easy

    Szerintem ok is szerettek volna mar egy radioadot, amelyik vegre hasznot is hoz, el lehet jobb penzert adni a reklamidoket.
    Egyebkent belehallgattam, nekem tetszik a zene, amit jatszanak, nem Juventus, Danubius stilus. Leginkabb a nalunk letezo Radio Guerilla-hoz hasonlitanam a zenestilust. Na peldaul, az is egy udito szinfolt a hazai eterben, szamomra…
    Egyebkent, lattam, hogy rajta van a comment:com -on is ez a blogbejegyzes, az ott hozzaszolok nagytobbsegenek tetszik ez a valtas. Es amiert az ado szlogenje az, hogy a 18-39 -es korosztalynak szol, nem feltetlenul csak ennek a retegnek szol, elvegre pl. Rolling Stones-t miert ne hallgathatnanak a 39 felettiek.