Bíró Ferenc után?




Volt valami beszélgetés nyáron az internetes és a nyomtatott sajtó viszonyáról. Nem tudom hogy s mint volt. Arra emlékszem, hogy olyan megmosolyogtató volt a problémafelvetés. Hogy a Bíró Frenc ügy nem aludt el az az, internetes újságírásnak köszönhető. A nyomtatott sajtó ki tudja miért igencsak kerülte, kerüli a témát.
Szóval a Bíró Ferenc ügy sínen van és nemsokára jobban fogunk látni benne.
Kérdésem, hogy mit teszünk azokkal akik ma is a közéletben nyomatnak ezerrel és annak idején nem elhagyatott lakásban jelentettek, (esetleg) kényszer hatása alatt, hanem vezércikkben a címlapon. Nem emlékszem, hogy valaha is megtörtént volna valamiféle magyarázat…
Ilyen és ehhez hasonló cikket rengeteget lehet bemutatni. Csak illusztrálni szertettem volna a mondandómat. A cikk az Előrében jelent meg.

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

54 válasz: “Bíró Ferenc után?”

  1. Blama Lujza

    Frenc*2.

  2. Blama Lujza

    Egyébként jogos meglátás.

  3. Administrator

    kösz javítottam

  4. indigo

    Bodó Barna megvan, de ki ez a Barabás Zoltán?

  5. antal

    Tőkés László sajtószóvivője

    “Barabás Zoltán sajtószóvivő elsőként Szilágyi Zsolt parlamenti képviselőnek adta át a szót, aki kifejezte örömét a Fidesz-elnök látogatásával kapcsolatban. Mint elmondta: “nagy megtiszteltetés, hogy Orbán Viktor, akit az erdélyi magyarság Erdély miniszterelnökének nevez…”

  6. folyt. köv?

    s a többiek? a mostani udemerájosok hol vannak? hülye vagyok, persze ők mindig a jó oldalán álltak. Gondolom véletlenszerűen esett a választásod Bodóra és Barabásra. Érdekes azonban, hogy két “ellenzékivel” indítasz, köztudott, hogy mindkét figura kritikusan viszonyul jelenlegi pártunkhoz és szeretett bélánkhoz.

  7. indigo

    Én nagyon élvezem az egészet. Tőkés, az antikomcsi, aki lebolsevistázza az eremdéseszt (amely persze lehet posztkommunista) dehát ha Tőkés csapata is az, akkor most mi van? Mert Tőkés a teljes kampányát az eremdéesz lekomcsizására építi. Szóval várjuk a többit is, de ezt már nagyon élveztem, hihi.

  8. Székely Alkibiadész

    Kilóg a lóláb ebből a blogból. Azonnal látni, hogy a bejegyzés írója és a hozzászólóknak honnan fúj a szél. Ha valakinek erre volna ideje, könnyen lehetne hasonló kompomitáló szöveget találni Markóról, Verestóyról, vagy másokról. Ez a fajta “leleplezés”, ami csak az RMDSZ ellenzékét pellengérezi, másokról meg hamis látszatot keltve hallgat, az a diszkurzív teória nyelvén egyoldalú szelektív manipulálás, magyarul pedig szarkeverés. Jómagam undorodom a részrehajlás, a pártosság, a benyalizás minden formájától. Dehát, az irástudók árulása az márcsak ilyen, mégha Julien Benda óta a sítlus hajmaresztően légiesült. Remélem, még vannak józan kritikai megfontolású erdélyi emberek, akik átlátnak az efajta szitán, bár ha szavazni fognak, nekik is választaniuk kell.

  9. indigo

    Lehet, hogy manipulatív Székely Szofisztika, de nagyon vicces, h azok, akik kommunistáznak, maguk (is?) komcsik voltak. Olvassd el a fenti szövegeket aztán gyere az írástudók árulásával. Ott megtalálod.

  10. transzylva

    A Tőkés legyőzi a cserebogarakat c interaktív cucc már az index.hu-n landolt Édes Erdély felkonffal. Muris, ha nem lenne épp visszataszító, vagy infantilizmusában elszomorító. Hogy mik lesznek még…

  11. új széköly

    na…elkezdődött a kampány…

  12. Administrator

    Halló, halló! Itt nincs kampány! Régi kérdést folytatok. Ezeknek a cikkeknek nincs köze politikai opciókhoz. Ha jól tudom Bodó Barna is, talán még most is RMDSZ tanácsos.
    Itt volt egy Bíró Ferenc ügy s ha volt akkor hátha lehet valamit tisztítani a közéleten.

  13. Transzfórum

    Kis keresés után ni mit találtam a Dispin, ahol a Transzfórumban kérdezték a Püspököt,

    Püspök úr
    Szerettek volna sokan hinni a TISZTASÁGBAN de mikor körbe veszi magát Csapó Iosiffal akit sokan az Elõrében írt szocialista mezõgazdaság dicsõítésérõl írt cikkeibõl ismernek. Mit lehet mondani a sajtós Barabás Zoltánról, aki nagy ünnepi verseket írt a szocializmusról. Hogy tud ilyenekkel egy gyékényen árulni?

    Íme a Püspök válasz:

    Az említett személyekrõl utóbb hallottam mindenféle kedvezõtlen véleményt. Amikor elkezdtem velük együttmûködni a cselekedeteikbõl ítéltem meg õket, és nem csalódtam.

  14. Siren

    Nekem csak annyi mondandóm lenne, hogy Bodó Barnának is megvan a saját akasztófája, csak még senki sem mutatta meg neki, hogy hol van. Engem tanított és a “bodói” magatartásból még a 2OOO-ik évben is izzadt a kommunista megalkuvó fennhéjázás. A pasas egy idióta, oda áll, ahol valaki egy széket csúsztat a megrakott segge alá, aztán, ha a szék lába megroggyan, ő mindenkit leszar és szalad oda, ahol ismét szék van a láthatáron. Egyszer keresgéltem a könyvtárban és rátaláltam egy kötetre, valami Kommunista ifjúság ateista nevelésről szóló esszégyűjtemény volt. Hát, a szerzők között nem csak Bodó villogott, volt ott más ismerős is. Akit érdekel, biztosan megtalálja a kötetet. Persze, meggyőződésem, hogy sok más iromány is van, amiben villognak. Summa summárum: kevés olyan ember van, aki nem sáros, de Bodóhoz fogható iszapszagú harcsa is kevés úszkál az erdélyi magyar vizekben.

  15. indigo

    Az említett személyekrõl utóbb hallottam mindenféle kedvezõtlen véleményt. Amikor elkezdtem velük együttmûködni a cselekedeteikbõl ítéltem meg õket, és nem csalódtam.

    Vagyis:

    Az említett személyek eddig Elena és Nicolae Ceusescu katonái volak és meg voltak velük elégedve. Most az én és Orbán Viktor katonái, és meg vagyunk velük elégedve. :)

  16. Egy pájdágágász

    „Egyetlen szál kötélen, húsz méterrel a föld fölött, egy széken csücsülve- ez is módja lehet annak, hogy elmondjuk, mire képes az ember, egyedül ott fenn, a maga székével. Elmondani , hogy ott van, hogy egyensúlyban van, hogy bármelyik pillanatban leeshet, de nem esik le. Hogy fél, de nem mutatja, és még ezernyi más dolgot.”
    A Giorgio Strehler fent idézett szövegét egy erdélyi előadóművész ZÁRÓRA című előadásának műsorfüzetéből vettem. Ebben a műsorban Kosztolányi Dezső, Szilágyi Domokos, József Attila, Nichita Stanescu, Marin Sorescu, Kannás Alajos, Radnóti Miklós versei Mihail Solohov és Sütő András prózai írásai hangzottak el.
    Úgy hallom, hogy mostanában ez a művész, a kabaré berkeiben aratja sikereit. Hm.hm, hogy változik az ember.

  17. bezzeg

    alelnök úr!
    Mire használja a CNA infrastruktúráját?
    ha már másokkal kötekedik!.,. a rádiódíjt is fizető adófizetők pénzén…

  18. tökös

    Administratornak igaza van, itt van egy B.F. Xantus ügy. A blog gazdája meg eltereli a figyelmet, kampányt hoz.
    Ha elővesszük az ELŐRE 90 elötti számait, megtelik a blogod, de gyorsan. Ha jól láttam most ünnepelte a hatvanadik szülinapját. Akkor is a hatalmat szolgálta, most is, persze az időkkel lépést tartva otóbb.
    Most miről beszéljünk, egy a politikai rendőrség fogalmát kimerítő filmes sztárrol, vagy pitiáner mindennapos cikkekben seggnyalókról.
    Figyelemelterelésre jó, olvasmánynak pocsék és szenzációmentes, a kampány nem érdekel.
    Tehát olajra lépek innen.

  19. Undor Andor

    Ne haragudj Gáspi, nem hittem volna, hogy ennyire bélféreg tudsz lenni… Piszkosul beszólhattak neked az rmdsz-csúcsról.

  20. Administrator

    Tökos ha mégis érdekelne: az Adminisztrátor, az a blog gazdája. Pirossal írja. A MASZOL hatvanadik születésnapi buliján fogalmazódott meg bennem, a probléma. Kicsit soknak tűnt ott az ünnep.
    Undor Andor jelezném, hogy nem én írtam a fenti cikkekekt és úgy tudom, hogy egyik sem jelölt. Ha Tőkés érdekelne tudnék sokat mesélni, de ez itt nem más mint egy médiablog. Hagyjuk a csőlátást.

  21. reader

    Maszol 6O. születésnapja:))))) ez jó. Ehhez sok renbranding kell még :p. Apropó, erdmagy tévé mikor lesz? Előre arhívumkutatás helyett inkább ilyesfajta forrásszerzéssel is lehetne foglalkozni. De ugye, minek…

  22. Administrator

    A kuratóriumot kell kérdezni az Erdélyi Magyar tv-ről. NEm hiszem, hogy forrásszerzéssel kellene foglalkozni. Forrás annyi van mint a sár. Feldolgozni és bevallani kellne a múltat, nem pedig a nagyotmondásba menekülni.

  23. Jakab Jenő

    “Aki kurvának szegődik, ne sziszegjen, ha baszogatják.” Mondta állítólag Déry Tibor, miután ő is szegődött. Akinek inge, vegye magára.:)

  24. láhél

    Feltaláltad a spanyolviaszt? Minek kell ide ilyen lerágott csont?

  25. Ercsey-Ravasz Ferenc

    Attila, te is tudod, hogy akkoriban kétféle értelmiségi volt: olyan aki benyalt, és olyan aki nem közölt. Jellemző példa erre a Lászlóffy Aladár/Lászlóffy Csaba testvérpár esete. Véleményünk erről lehet, leplet is rángathatunk kényünk-kedvünk szerint, kábé erről szól az erdélyi magyar közéleti vita kétharmada: ez pisaszagú, az szaros, a harmadiknak bűzlik a lehellete.
    Amit viszont érdekesnek találok (javíts ki, ha rosszul értem), az, hogy valamiféle analógiát vetítsz a Bíró Ferenc sztori és a laudáló ifjúkommunista tollnokok közé. Amit én nem tennék, mert a két dolog két külön erkölcsi kategória…
    Üdv
    Feri

  26. Kelemen Attila

    Nekem ez nem lerágott csont, én nem tudtam Bodó Barnáról, hogy hasonló szövegeket közölt. Az, hogy Tőkés sajtósa pedig ilyen szinten implikált volt a seggnyalásba, az is új. Persze Molnos Lajos szövegei sem semmik, erről pont Gáspival beszélgettünk s biztos sok ügyeskedő káder van most itt-ott RMDSZ funkcióban, de ez a lényegen nem változtat, sahasem késő szembesíteni magunkat azzal, kik a leadereink.

  27. Administrator

    A bukaresti értelmiség, a magyarországi valamilyen formában szembe nézett múltjával. Sokfajta erkölcsi kategória volt. Kénysze, kényszer nélüliek, érdek mozgatta és voltak akik hittek benne. Pont a Lászlóffy testvérek azok akiken nem tudok eligazodni… de ott van Magyari Lajos akivel kínoztak minket de Kányádi is Zászlóthajtott, Sütőnek is voltak számunkra furcsa dolgai. Az átkosban megjelent egyházi lapokba bele-bele olvastam… Ha ezeket a halottakat berakjuk a szekrénybe előbb-utóbb kiesnek. Egy szembenézés sokat javítana a hitelességen, enyhítené azt a sok görcsöt amivel ma küzködünk.

  28. Stefano Bottoni

    Drágáim,

    mielőtt elkezdenénk vitatkozni arról, hogy ki mit írt és nem írt, 2 KÖTELEZŐ olvasmány (mert nagyon látszik, nem olvastátok el ezeket a dolgokat):

    1) Lőrincz D. József: Az átmenet közéleti értékei a mindennapi életben. Pro-Print, Csíkszereda, 2004.
    2) Papp Z. Attila: Keretizmus. A romániai magyar sajtó és működtetői 1989 után. Soros Oktatási Központ, Csíkszereda, 2005.

    Szeretettel:

    SB

  29. Kelemen Attila

    Lőrincz D. József: Az átmenet közéleti értékei a mindennapi életben.
    http://peter.adatbank.transindex.ro/belso.php?k=18&p=4905

  30. Stefano Bottoni

    na erről beszéltem nyuszómuszó :)

  31. Administrator

    A téma érdekel de még én sem tudtam a könyvekről. Ugyanakkor érdekelne az oral history is. A személyes vallomások, a “gyónások” vagy a “védőbeszédek”, a szembasítések… MEg kellne tudnunk mire ment rá a szüleink élete, a mi gyerekkorunk. Mi az amit nem kellne megismételni, mi az ami járható. Meddig kell kompromisszumot kötni, honnan nem.

  32. Koka Jani

    Kedves Attila ,
    tökéletesen igazad van .
    Tanulmanyozni kellene :
    Meddig kell kompromisszumot kötni, honnan nem.
    Éppen ezért azt a periodust is tessek tanulmányozni amiota lelötték az öreget

  33. throbi

    szerintem elég rizikós volt akkoriban beleírni egy ilyen cikkbe, hogy 110 éves a solventul. Vajon hány (akkori) olvasó mosolyodott el ezt olvasva, a 110 évvel azelőtti szép időkre gondolva? :-)

  34. Undor Andor

    Kasza azt akarja birizgálni a maga módján, hogy vajon az a nagyobb ló, aki írt Lenutáról, vagy az, aki a Lenuta intézetében dolgozott, természetesen kizárólag szakmai alapon? És hát ez egy eléggé érdekes kérdés. :)

  35. Administrator

    Kasza bejegyzését töröltem. Úgy vélem édesanyán nem érdemli meg az ő minősítését.
    Ami (gondolom) Verestóy szenátort illeti: ez a bejegyzés az újságírókról szól, ez a blog meg a médiáról. Az internet világa szabad, tessék blogot indítani és ott olyan stílusban lehet fogalmazni amilyenen csak akar.

  36. céközép

    Nos nem feltétlenül az a gond, hogy Gasparik milyen alapon válogat. Hatalmas poén az, ahogy az önmagukat jobboldalinak tartó (és ideológiai alapon kiválasztott ellenségeiket automatikusan lekomcsizó) “írástudók” felszisszennek, ha valamelyik példaképük nevével nem bánnak olyan tisztelettel mint mondjuk Csaba királyfi emlékével. Pedig ez van Gáspárik jól választott, Tőkés szócicája most ne komcsizzon, ha annak idején nem tette ezt. És ugyanez a helyzet sok vészmagyarkodóra illik, annak idején a vörös volt a kedvenc színük, főleg ha az csillagon csillogott. Ennyi. Volt kommunisták ne legyenek ma mélységibúvárkundok, mélymagyarok. És a sort lehetne folytatni, az udvarhelyi polgármesterrel, akinek most már Basescu után jó barátja Voiculescu is. Értem én a közös ellenség mi barátunk gondolatot, hogy mindketten unják az RMDSZ-t, de azért ez mégis vicces, ahogy a szélsőségesen nacionalista Felix és a mélymagyar Jenő együtt építi az ortodoxiát.

  37. csenea

    Sógorom Brüsszelből mindent megold

    Ezzel a címmel készül szilveszteri kabarét írni Gáspárik Attila, aki nem az Audiovizuális Tanács alelnökeként, hanem színészi minőségében lépett marosvásárhelyi színpadra néhány cenzúrázatlan és felhőtlen jelenet erejéig, amelyet kollégájával, Nagy Istvánnal együtt „alkalmazott” az RMDSZ marosvásárhelyi kampánynyitójára. Gáspárik nem mulasztotta el azt sem, hogy felszólítsa az RMDSZ EP-listájának második helyezettjét, legyen szíves, jusson be az EP-be és támogassa a nevét viselő produkciót, mert másként dugába dől a kultúrbiznisz, a család támogatás nélkül marad az új évben. (Forrás: http://www.rmdsz.eu)

    Hogy kívánkozik ez ide? Nem tudom, talán ugyanazért, amiért Bodó és Barabás, Szász Jenő és Voiculescu.

  38. Fehér Imola

    no, a Kasza-féle bejegyzés mégsem törlődött… így könnyű, ha az admin. cenzúrázhat…

    Gáspi kedves, jó lett volna, ha megmaradt volna a színészmesterség mellett…de persze azért nem jár(t) annyi zsé, mint amennyit az udemeré fizet az ilyesmikért, ugye?

  39. Administrator

    KEdves Fehér Imola olvassa el a piros betűs részt a bolg tetején. Nézzen utána a cenzúra szónak. Jelenleg egy olyan blogot olvas amelyikre moderáció nélkül lehet beírni. Ritka már az ilyen. Szeretném ha moderáció nélkül maradhatna. Hogy ki milyen részt vállal az életből az magánélet és szakmai kompetencia kérdése. Úgy érzem csak bántani akart ezért elnézést, de érdemben nem fogok válaszolni.

  40. Egy pájdágágász

    Pedig válaszolhatnál, mert ezek szerint Fehér Imola olyan jó színésznek tart, hogy hiányol a színpadról. Te hiába erőlködsz, Téged ott fenn és itt lenn mindenki lakájnak tart, még akkor, is ha most hivatalnok szerepben vagy. Ne áltasd magad “a magánélet és a szakmai kompetencia” szövegével, hiszen ha a politikai és a színpadi deszkákon is kopogsz a közönség azt hallja, látja, figyeli, értékeli, összeveti.

  41. Administrator

    Te Egy pájdágágász mit tudsz a munkámról, a státusomról? Rólam? Hogy tudsz mindenki nevében szólni? Honnan tudod miért változtattam munkakört? Mikor láttál engem színpadon? Mikor kopogtattam én a politika nem tudom micsodáján? A bejegyzésben felvetettem egy témát, az érdekelne s nem a saját személyem.

  42. netuddmegki

    Van egy olyan udmerés kampányblog, hogy a Honfogalalás Története. Ott a kampányolók blogjainak neve közt a tied is szerepel, csak azért mert haver vagy! Persze tudtuk eddig is, hogy párttagok nem lehetnek a cna tagjai, de a lelküket eladhatják a sátánnak! Ez a mostani bejegyzés sem kampány, csak olyan színészkedés, és persze véletlen, mint a többi! Furcsa, hogy el is hiszed azt, amit gondolsz az egyszerű emberről, hogy az mind tökkelütött! Állj már egyszer az életben ki és mond el, te szereted az RMDSZ-t és minden rendben lenne, s senki se mondáná akkor azt, hogy gerinctelen alak vagy, süketelsz a pártatlanságoddal! Szánalmas egy alak vagy te, hallod-e?

  43. netuddmegki

    http://rmdszeu.wordpress.com/ csak azért, hogy ne legyen tévedés!

  44. transzylva

    Kovacs Petert egybol felismertem, mellette a szinten sarga lenne a bloggazda?

  45. Egy pájdágágász

    Te előhozod itt a magánéletedet, aztán meg felháborodsz, ha valaki reagál a bemondásodra. Ez az egész blog egy projektív teszt, amivel kivetíted egész mostani lényedet, személyiséged teljes makróstruktúráját.

  46. Újságolvasó

    Az Országos Audiovizuális Tanács állítólag a média pártatlanságán és tisztaságán őrködik, különösen kampány időszakban.
    Csakhogy egyik illusztris tagja, aki állítólag szereti magát Domminisztrunak hívatni, de van magyar neve is, amint e blog tanúsítja, a pártatlanságot benn szokta felejteni hivatali íróasztala fiókjában, a hálás média-szereplők, és -guruk kiürített nájlonzacskói mellett.
    Ahogy kijön a hivatalból, visszaveszi pártkatonai egyenruháját, előveszi hatlövetű leptopját és mindjárt a kampány tisztaságára kiadott feszes rendeletek aláírása után elkezd kampányolni! Weblapon, kampánykabarékban s ki tudja még, rádióműsorokban stb.

    A saját cége szabályai rá nem vonatkoznak? Összeférhetetlenség egy szál se? Ha ennyire elkötelezett, mit keres a médiaegyensúlyt biztosítani hivatott Tanácsban?
    Jellemző kis magyar egypártunk káderpolitikájára: megfelelő embert a megfelelő helyre.

  47. Administrator

    Mi köze van ennek a bejegyzéshez a sajtó tisztaságához? Az 1989 előtti diktatúra kiszolgálóihoz, akik nevükkel vállalva tartották egy olyan diktatúrát amelyikben milliók szenvedtek? Amíg a lakosság nagy része éhezett, szenvedett, nem jutott könyvhöz, egyesek dicsőítették a lapokban, butaságot, az erőt, az elnyomást, ma vígan glasszálnak a közéletben anélkül, hogy egy csöpp lelkiismeretfurdalásuk lenne? Szóval ezeknek mi köze az illusztris Országos Audiovizuális Tanács Tagjaihoz?

  48. Újságolvasó

    Domminisztru!
    Én a kis magyar közéletünkben gátlástalanul kampányoló CNA tagról beszélek. Mintha a mi kis magyar közéletünkre (kicsi, mocskos, de a mienk) semmi nem lenne érvényben, amit a CNA hivatalosan kihirdet, no meg a CNA tagoknak nem volna kötelességük a pártatlanság, az egyenlő távolságtartás és az őrizkedés mindenféle kampányban való részvételtől. Ne játsszuk az értetlent.
    Vagy CNA, vagy kampány egy párt oldalán. A kettő együtt nem megy, a CNA-t létrehozó törvénybe ütközik.
    Válasszon, Domminisztru!

  49. akarki

    A Boros Zoltán cikkének befejező mondatából kellene kiindulni:”Nem lehet tehát a mindent eláruló ügynök-provokátor (talán máig) kitartó titkos működését egy napon sem emlegetni (bármilyen szégyellni való) penzumcikkek megírásával!”
    Azt hiszem őt is felháborította, hogy mennyire messze kerültünk Biró Ferenctől, és Xantus-tól esetleg. Vagy pontosan ez volt a cél (a kampányt leszámítva, persze): az elterelés? Hadd ne beszéljünk szegény Xantusról, mi, ő is csak egy áldozat volt, nem? Simonffy Katalin is megírta: nem volt muszály jelenteni. Ted Anton az Amerikában meggyilkolt Culianu prof. -ról írt könyvében (Eros, magie si asasinarea profesorului) is olvashatjuk, hogy a professzor egyik barátját sikertelenül próbálják beszervezni (“Te lasam sa calatoresti si tu ne aduci informatii despre intelectualii romani din strainatate.”), aztán egy idő után leszállnak róla, és nem éri semmi baj. (178 old.) Xantus akár B.F. volt akár nem, ne feledkezzünk meg róla: nagyon sokat ártott a magyarságnak

  50. újságolvasó

    A “célközép” szóvirágaiból válogatok. Az általa jobboldalnak vélt békétlenekre a következő jelzőket rakja:

    “önmagukat jobboldalinak tartó (és ideológiai alapon kiválasztott ellenségeiket automatikusan lekomcsizó) “írástudók”

    vészmagyarkodók,

    volt kommunisták,

    mélységibúvárkundok,

    mélymagyarok…

    De szép! Hol is lehet még olvasni ilyeneket?

  51. Újságolvasó

    G.A. buzgalmában megint beletenyerelt abba, amit a francia “merde”-nek, az amerikai “shit”-nek, a magyar miniszterelnök “szar”-nak nevez.

    Íme egy cikkrészlet az átkozott középosztályról a Vörös Zászló marosvásárhelyi pártlapból. Megtudjuk belőle többek között az értelmiség igazi hivatását is.

    Sütő András írta:
    ” … egy alkalommal egyik orvostanhallgató azt mondotta nekem: “mi, középosztálybeliek a tömeg kiszolgálói vagyunk”. Ismerős szó, a burzsoázia fegyvertárából: “középosztály”,. A burzsoázia alatt, a nép fölött álló valami. Itt persze nem kifejezésbeli problémáról, hanem egy bizonyos szemléletről van szó, amelynek létét tagadni nem lehet. Horthyék uralmának éveiben “Magyarországon kialakult az úgynevezett “magyar értelmiség kategóriája”. Ez a kispolgári ideológia az értelmiséget “középosztálynak” nevezve a “nemzet vezető osztályának”, “a magyar államiság oszlopának” tekintette. Célja ezzel az volt, hogy megakadályozza az értelmiségnek a munkásosztályhoz való csatlakozását és saját társadalmi helyzetének felismerését.
    Mondanom sem kell, hogy ilyesfajta középosztálybeli felfogás még mindig létezik egyetemi köreinkben, aminek társadalmi alapja természetesen: a dolgozó tömegektől való elszakadottság, a szakmai begubózás és nem egy esetben a politikai reakcióval való összefonódottság.
    Úgy gondolom: az illetékes pártszervezetek egyik fő feladata az, hogy tudatosítsa az értelmiség igazi hivatásának gondolatát: Azt, hogy történelmi feladata hűséggel szolgálni az ország egyetlen hivatott vezető osztályát, a munkásosztályt, s annak élcsapatát, a Román Kommunista Pártot. Az értelmiség nem középosztály, egyáltalán nem osztály. hanem a szakembereknek, tudósoknak, művészeknek az a rétege, amely hivatásának, munkájának értelmét, célját a szocializmus, a dolgozó nép szolgálatában találhatja meg…”

    Az Orvosi Egyetemen tehát felütötte a fejét “a dolgozó tömegektől való elszakadottság, a szakmai begubózás és nem egy esetben a politikai reakcióval való összefonódottság”, jelenti ezúttal nyilvánosan, a tartományi pártbizottság ülésén felszólalásában SÜTŐ ANDRÁS állami díjas író.
    Vörös Zászló 1959. március 13.
    Aki teheti, tegyen még hozzá hasonló gyöngyszemeket!

  52. Administrator

    Az én idézeteim a nyolcvanas évekből valók. A szerzőik mai napig osztják az észt, anélkül, hogy egyszer is szembe néztek volna a múltjukkal. Amikor az én idézeteim íródtak Sütő már rég nem közölhetett. Természetesen Sütő Andrást is egészében kell értékelni.
    Nem tudom Újságolvasó, észre vetted-e én nem kezdtem el értelmezni az írottakat.

  53. tundike

    JÓ voltál Újságolvasó.
    Idő és infrastruktura hiányában nem tudok most más gyönyszemet csillantani.

  54. Saller

    Te köcsög ha nem az RMDSz pöcsét nyalogadtnád sehol nem lennél. Óberokos kis entelektuell , a fajtádat megtanultad utálni de akkor is csak egy kiskaliberű bohóc maradsz aki a “Megéneklünk Románia” nál nem tudott soha feljebb jutni.
    Na ezt töröld ki, és mondjad hol a pénz ? Hol az erdélyi magyar TV amit igérgetettek ?