Kampány 07




Pénteken reggel kezdődik a kampány. Betartandó a 2007 január 16.-án kiadott 33. törvény, valamint a 2004 szeptember 24.-én kiadott 373 törvény. Három féle műsor lehetséges: információs, választási, vita. Az elsőben a választás körülményeiről, kampányeseményekről lehet beszámolni. A másodikban a jelöltek szereplésévek készülnek a műsorok, a vitaműsorokban újságírók, politológusok és jelöltek beszélgetnek stb. Választási klipppet csak az utóbbi két műsor típusban lehet bemutatni. Egy műsorban egyet, ami nem haladhatja meg a 30 másodpercet. A kereskedelmi műsorokban 75% a kormánypártoké, 25% a parlamenten kívüli pártoké illetve a függetleneké. A 75% -ot egyenlően kell elosztani a pártok között. A pártok kell jelentkezzenek a műsorszolgáltatóknál. Figyelem: a kereskedelmi csatornáknak nem kötelező részt venni a kampányban, ha részt vesznek akkor meg be kell tartsák a szabályokat. Aki belép annak értesíteni kell az Audiovizuális Tanácsot. A 373-as törvény 60.-ik cikkelyének a c. pontja tárgyalja a független jelöltek kampányműsorát. A kampány időszakban a függetlenek egy alkalommal szerepelhetnek, 5 perc és egy óra közötti időtartamban.
A jelöltek csak a választási műsorokban szerepelhetnek, sem sport, sem művészeti, sem gazdasági műsorokban nem jelenhetnek meg. A választási műsorokban nem jelenhet meg Románia, vagy más ország nemzeti szimbóluma, zászlója stb. (az EU nem ország)
Kérek minden érdekeltet akinek kérdése van tegye fel.

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

6 válasz: “Kampány 07”

  1. Bőrönd Ödön

    “A kereskedelmi műsorokban 75% a kormánypártoké, 25% a parlamenten kívüli pártoké illetve a függetleneké. A 75% -ot egyenlően kell elosztani a pártok között.”

    Na még egyszer…

  2. Administrator

    van 6 parlamenti párt: PNL, PD, RMDSZ, PSD, PRM, PC. Ha mondjuk egy műsorszolgáltató napi 1 óra kampányműsort készít akkor az 28 óra összesen. Ebből 75%, vagyis 21 óra a hat pártot illeti, egyenlően elosztva. Ha nem jelentkezik egy párt akkor öt párt osztozik, ha csak egy párt jelentkezik akkor az visz mindent. A megmaradó 25% a parlamenten kívüli pártokat illeti PLD, PNTCD, PIN, PNG, stb, illetve Tőkés László független jelöltet. Itt is az egyenlőség elve kell működjön. Világosabb?

  3. arnulf

    Valoszinuleg az a felreertes forrasa hogy az eredeti szovegben kormanypartok helyett parlamenti partok kene szerepeljen

  4. Administrator

    Igaz, igaz, igaz Bocsánat.

  5. Layla

    Ha jól értem, a műsorokban való szereplést a 373-as törvény 60-as cikkelye szabályozza.
    Nem mond ennek ellent a 33-as törvény 18-as cikkelye? Vagy az másra vonatkozik?
    (nem kekeckedés, komoly kérdés)

    L.

  6. Administrator

    de ellentmond, ki gondolta, mikor törvénykeztek, hogy egyszerre lesz Népszavazás és kampány?